Doğru akım makineleri ve senkron makineler deneylerinin multimedia araçları ile teknik eğitime hazırlanması
Preparation of direct current machines and synchronous machines experiments through multimedia devices for technical education
  1. Tez No: 168933
  2. Yazar: HASAN OĞUZHAN TOPAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CANER AKÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Teknik Eğitim, Electrical and Electronics Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, yazdı materyaller, görsel materyaller. Şubat, 2005 Hasan Oğuzhan TOPAL rv, E-learning, text and visual materials. February, 2005 Hasan Oğuzhan TOPAL V
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Günümüzde internet altyapısı kullanılarak yapılan uzaktan eğitime yönelik çalışmalar yaygınlaşmaktadır. Bu yolla üniversitelerde ve orta öğrenim kurumlannda dersler açıldığı gibi, sertifika programlan da düzenlenmektedir. Internet'e yönelik teknolojik yenilikler bu tür derslerin hazırlanması sırasında video, ses, animasyon gibi çoklu-ortam araçlarının kullanımına imkan vermektedir. Bu da geleneksel sınıf ortamının, Web üzerine sanal sınıf olarak taşınmasını sağlamakta ve eğitimi daha zengin ve etkin kılmaktadır. Sizlere sunulan bu çalışmada eğitim ve öğretimi etkileyen bilgisayar destekli, internet erişimli eğitim programlan ele alınarak, ülkemizde yakın gelecekte geçerli olacak eğitim kurumlan için internet üzerinden erişilebilir“destekleyici danışman bir model”hazırlanmıştır. Hazırlanan bu model Teknik Eğitim Fakülteleri Elektrik Bölümü öğrencüerinin, Elektrik Makineleri Laboratuan'nda yapılmış olan“Doğru Akım Makineleri ve Senkron Makineler Deneyleri”ne istedikleri anda internet yoluyla erişebilmelerine olanak tanımıştır. Internet erişimi olmaması durumu için bir de CD sunumu hazırlanmıştır. Yapılan deneylerle ilgili teorik bilgiler, bağlantı şemaları, ölçüm sonuçlan vb. ayrıntılar elektronik ortama aktarılarak öğrencilerin bu bilgilere istedikleri zaman ulaşabilmesi için büyük kolaylık sağlanmıştır. Aynca, yapılan deney uygulamalarının görüntüleri de kaydedilerek öğrencilerin bu deneyleri görüntülü ve sesli bir biçimde internet ve CD sunumu yoluyla izleyerek öğrenmelerine olanak sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT E-Learning which is an education method performed by using the Internet, is becoming widespread day by day. Universities and secondary schools are arranging lessons and certificate programs in this way. The Internet technology gives an opportunity to use multimedia devices such as video, voice, animation etc. for arranging education programs. So, traditional class environment becomes an imaginary class on the web and educational performance increases. In this research,“an aid consultant model”which will be accessible on the Internet by education institutions, is prepared by examining computer-aided programs. This model gives students who are in Technical Education Faculties Electric Classes an opportunity to get information about“Experiments of Direct Current Machines and Synchronous Machines”on the Internet, in addition, a CD presentation is prepared for conditions of the Internet are not available. Transferring theoretic information, connection schemas, results of measures etc. to electronic environment supports students a big advantage to get information about the subject whenever they want. Also, students can save images of applications and learn procedures step by step relatively and sensorial on the Internet and with the help of the CD presentation.