Rhizopus delemar ile lipaz üretimi
Lipase production by Rhizopus delemar
- Tez No: 169064
- Danışmanlar: PROF.DR. YEŞİM SAĞ AÇIKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rhizopus delemar, Lipaz üretimi, Kesikli karıştırmalı reaktör, Cevap yüzey yöntemi, Rhizopus delemar, Lipase production, Batch stirred reactor, Response surface methodology
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tez çalışmasında kesikli karıştırmalı kaplarda, derin kültürde Rhizopus delemar mantarı ile lipaz üretimi yapılmıştır. Lipaz üretkenliği üzerine sıcaklık etkisi, pH, substrat konsantrasyonu, C/N oranı, ticari yağların, indükleyicilerin ve biyosurfaktantların etkisi incelenmiş ve maksimum enzim aktivitesinin elde edildiği koşullar tespit edilmiştir. Çok sayıda proses değişkeninin sisteme etkilerini modellemek için kullanılan cevap yüzey yöntemi ile enzim aktivitesi ve mikroorganizma konsantrasyonu matematiksel olarak modellenmiştir. Tez çalışması iki ana kısma ayrılmıştır. Tez çalışmasının birinci aşamasında, lipaz üretimi üzerine başlangıç ve çevresel koşulların etkilerinin araştırılması yapılmış ve optimum koşullar tespit edilmiştir. Çalışılması gereken optimum pH değeri 8, aşı miktarı 0,5 g/L, substrat olarak glikoz konsantrasyonu 1 g/L, ticari yağ olarak % 1 (v/v) ayçiçeği yağı ve indükleyici olarak % 1 (v/v) tween 80 bulunurken en yüksek enzim aktivitesi olarak 31,92 U/L'ye ulaşılmıştır. İlk deneylerde elde edilen enzim aktivitesi ile karşılaştırıldığında (0,51 U/L) enzim aktivitesinin 62,5 katına çıktığı tespit edilmiştir. Tez çalışmasının ikinci aşamasında cevap yüzey yöntemi kullanılarak sıcaklık - pH, karbon kaynağı - azot kaynağı, indükleyici - karbon kaynağı ve maksimum aktivitenin elde edildiği karbon kaynağı ile azot kaynağı parametreleri kullanılarak enzim aktivitesi ve mikroorganizma konsantrasyonu matematiksel olarak modellenmeye çalışılmış, elde edilen modeller istatistiksel açıdan yorumlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the production of lipase by Rhizopus delemar was investigated in batch stirred reactors and submerged culture. The effects of temperature, pH, substrate concentration, C/N ratio, presence of inducers, commercial oils and surfactants, on lipase productivity were investigated, and the conditions obtained maximum enzyme activity was determined. Enzyme activity and microorganism concentration were, designed experimentaly by using, response surface methodology (RSM), a statistical experimental design method to model effects of a large number of process variables. The study was conducted in two sub-sections. In the first part of thesis studies, production of lipase by Rhizopus delemar which is known as extracellular lipase producing fungus, in batch stirred vessels was investigated. Experiments were conducted to find effect of external condition on lipase production and determine optimum conditions. Optimum pH value 8, inoculum quantity 0,5 g/L, glucose concentration as substrate 1 g/L, % 1 (v/v) sunflower oil as commercial oil, % 1 (v/v) tween 80 as inducer were determined and maximum enzyme activity was found 31,92 U/L. It was determined that maximum activity (0,51 U/L) which was found in first experiment, reached 62,5 fold of first value. In the second part of thesis studies, enzyme acivity and microorganism concentration were modelled by using response surface methodology for the parameters of temperature and pH, carbon and nitrojen source, inducer and carbon source, carbon source that was found best for enzyme activity and nitrojen source.The model equations, found were tried to be interpret by statistical way.