Döşemelerin ve motiflerin matematiksel yapısı ve bilgisayarda gösterimi
Mathematical structures of tilings and paterns and their visulaization on computer
  1. Tez No: 169063
  2. Yazar: SALİM ERCE BULUR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAŞMET GÜRÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Döşeme, Periyodik Motif, Duvar Kağıdı Grupları, Javaview, Iso-Tiler 3D, Tilings, Patterns, Wall-paper Groups, Javaview, Iso-Tiler 3D
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
DÖŞEMELERİN VE MOTİFLERİN MATEMATİKSEL YAPISI VE BİLGİSAYARDA GÖSTERİMİ Salim Erce Bulur ÖZ Bu çalışmada Periyodik motiflerin ve döşemelerin yapıları matematiksel olarak araştırılmış ve eşyüzlü döşemelerin, simetrik özellikleri kullanılarak bilgisayar ortamında üç boyutlu olarak gösterilmeleri sağlanmıştır. İkinci bölümde döşeme tanımları verilmiş, üçüncü bölümde döşemeler ve periyodik motifler, bazı özelliklerine göre sınıflandırılmıştır. Döşemeler çeşitli özelliklerine göre sınıflandırılabilmektedir. Periyodik motifler ve döşemeler simetrik özelliklerine göre 17 farklı grupta incelenebilir. Bu gruplara periyodik gruplar ya da duvar kağıdı grupları adı verilir. Ayrıca döşemeler geçişme ve topolojik özelliklerine göre de sınıflandırılabilir. Dördüncü bölümde döşemeleri bilgisayar ortamında oluşturabilmek için gereken genel bilgisayar grafiği algoritmaları ele alınmıştır. Bu bölümde ayrıca Javaview Program Kütüphanesi tanıtılmaktadır. Beşinci bölümde ise bu algoritmalar ve Javaview kullanılarak yazılan Iso-Tiler 3D programı ayrıntılı olarak verilmiştir. Elde edilen Iso-Tiler 3D programı ile üç boyutlu nesne biçimindeki (örneğin vrml) döşemeler, üçüncü parti programlarla kaplanarak küçük bir tanıtım filmi oluşturulmuştur. Döşemelerle ilgili genel bilgileri veren ve Iso-Tiler 3D'yi sunan bir web sayfası hazırlanarak ağa yerleştirilmiştir. Bu amaçla; http://www.mat.hacettepe.edu.tr/people/Gurcav/gurcav.htm sayfasına bakılabilir.
Özet (Çeviri)
MATHEMATICAL STRUCTURES OF TILINGS AND PATTERNS AND ITS VISUALIZATION ON COMPUTER Salim Erce Bulur ABSTRACT In this study, the structures of patterns and tilings have been searched mathematically and isohedral tilings have been shown as three - dimensional images in computer medium by means of their symmetrical properties. In the second part, definitions for tilings have been supplied. The third part encompasses tilings and patterns classified according to some of their properties. It is possible to examine the patterns and tilings in seventeen different groups by means of their symmetrical properties. These groups can be defined as periodic groups or wall-paper groups. Moreover, tilings can also be classified according to their transitivity and topological properties. In the fourth part, general computer graphic algorithms which are necessary to show the tilings in the computer medium have been dealt with. It is also in this part that Javaview programme library has been introduced. In the fifth part, these algorithms and the Iso-Tiler 3D programme that has been written with the help of Javaview have been given in detail. The tilings that were produced in the three-dimensional object format (e.g. vrml) by means of the acquired Iso-Tiler 3D programme have been rendered by third party programmes and a small demonstration film has been included. A web page has been designed and placed on the internet introducing Iso-Tiler 3D and giving general information concerning the tilings. The following address can be used to gain access to the page: http://www.mat.hacettepe.edu.tr/people/Gurcav/qurcav.htm