Stiren bazlı monodispers-makrogözenekli partüküllerin sentezi ve kromatografik karakterizasyonu
Synthesis and chromatographic characterization of styrene based monodisperse-macroporous paticles
  1. Tez No: 169066
  2. Yazar: TAŞKIN IRMAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC), Divinilbenzen, Eşboyutlu-makrogözenekli partiküller, Büyüklükçe ayırma kromatografisi (SEC), Ters Faz sıvı kromatografisi (RPC), Kolon dolgu materyali, High Performance Liquid Chromatography (HPLC), Divinylbenzene, Monodisperse-macroporous particles, Size Exclusion Chromatography (SEC), Reversed phase chromatography (RPC), Column packing material
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
STIREN BAZLI MONODISPERS-MAKROGOZENEKLI PARTIKÜLLERIN SENTEZİ VE KROMATOGRAFİK KARAKTERİZASYONU TAŞKIN IRMAK ÖZ Tezin amacı Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (High Performance Liquid Chromatography, HPLC) için yüksek ayırma performansına sahip, ticari materyallere alternatif, polimerik bazlı yeni kolon dolgu materyallerinin sentezi ve kromatografik karakterizasyonudur. Bu amacın gerçekleştirilmesi için kolon materyalinin partikül boyutunun ticari materyaller için yaygın sınır değeri olan 7 l^m'nin altına çekilmesi gerekmektedir. Böylece 3.2 \xm ve 5.2 |j,m boyutundaki stiren-divinilbenzen kopolimer formundaki partiküller eş boyutlu ve gözenekli formda elde edilmiştir. Bunun için geliştirilen“çok basamaklı mikrosüspansiyon polimerizasyonu”yöntemi kullanılmış ve farklı sonuç partikül boyutlarına farklı boyda poli(stiren) (PS) çıkış lateksleri ile ulaşılmıştır. 5 |u.m'dan daha küçük boyuta sahip partiküllerin HPLC'de kolon dolgu materyali olarak kullanılması ile 40.000 kademe/metre gibi yüksek ayırma verimleri elde edilmiştir. Bu değer ticari formdaki polimer bazlı HPLC kolonlarından daha yüksektir. Kromatografik çalışmalarda partikül boyutunun ayırma verimine etkisinin gösterilebilmesi için 7.8 |j.m boyutuna sahip partiküller referans materyali olarak kullanılmıştır. Sentezlenen küçük boyutlu partiküller Ters Faz Sıvı Kromatografisi (Reversed Phase Chromatography, RPC) ve Büyüklükçe Ayırma Kromatografisi (Size Exclusion Chromatography, SEC) uygulamlarında başarıyla denemiştir. RPC uygulamalarında, 5 (j,m boyutunun altında olan partiküller ile ticari materyallere göre daha yüksek ayırma verimi ve kromatografik çözünürlük ve daha dar bant genişliği ile çalışılabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
SYNTHESIS AND CHROMATOGRAPHIC CHARACTERIZATION OF STYRENE BASED MONODISPERSE - MACROPOROUS PARTİCLES TAŞKIN IRMAK ABSTRACT The aim of thesis is to synthesis and chromatographic characterization of new polymer based column packing materials with high separation performance and as an alternative material to the commercial packing materials for High Performance Liquid Chromatography (HPLC). The realization of this goal involves the synthesis of particles smaller than 7 /.im as a common limit for the commercial materials. Hence the monodisperse and porous styrene-diviniylbenzene copolymer particles were synthesized with the diameters of 3.2 and 5.2 (,im. For this purpose, a new method,“mutistage microsuspension polymerization”was developed and the particles with different diameters were obtained by starting from polystyrene seed latexes with different sizes. By the use of monodisperse particles smaller than 5 jj.m as the packing material, the column effciencies up to 40.000 plates/meter were achieved. This value was higher than those of the commecial polymer based packing materials. In the chromatographic studies, to observe the effect of particle size on the column efficiency, the particles 7.8 jam in size were used as the reference packing material. The particles synthesized with relatively small size were succesfully tried both in Reversed Phase Chromatography (RPC) and Size Exclusion Chromatography (SEC) applications. In the RPC studies, It was shown that the chromatographic separation was possible with higher column efficiency and higher resolution and smaller band-broadening with respect to the commercial materials.