Removal of Cr (VI) ion from aqueous solutions by using Turkish zeolite
Cr (VI) iyonunun Türk zeoliti kullanarak sulu çözeltilerden uzaklaştırılması
  1. Tez No: 169067
  2. Yazar: TOMRİS ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLKERİM KARABAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Cr(VI) iyonu, klinoptilolit, zeolit, adsorpsiyon, NO3, SO42, fenol, Cr(VI) ions, clinoptilolite, zeolite, adsorption, N03, S042, phenol
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Cr(VI) İYONUNUN TÜRK ZEOLİTİ KULLANARAK SULU ÇÖZELTİLERDEN UZAKLAŞTIRILMASI Tomris Özdemir ÖZ Bu çalışmada, Balıkesir-Bigadiç Klinoptilolitleri kullanılarak, sulu çözelti ortamından ağır metal iyonu-Cr(VI) nın uzaklaştırılması, bu iyonun toksik ortamlardaki adsorpsiyonu araştırılmıştır. Deneylerde 65 mesh elekten geçirildikten sonra kurutulan klinoptilolit örnekleri kullanılmıştır. Bu zeolitin oda sıcaklığındaki optimum şartları; adsorpsiyon süresi, adsorpsiyon pHı ve adsorpsiyon derişimi, deneysel olarak incelenmiştir. Tüm optimum şartlar belirlendikten sonra, 20, 40, 60 ve 80°C sıcaklıklarda N03",S042' ve fenol çözelti ortamındaki klinoptilolitin adsorpsiyon kapasitesi araştırılmıştır. Bu çalışmalardaki Cr(VI) adsorpsiyon miktarı AAS (Atomik Absorpsiyon Spektrometresi) kullanılarak saptanmıştır. Daha önce yapılan benzer çalışmalarda, Cr(VI) iyonlarının farklı ortamlardaki adsorpsiyonu ve/veya farklı yöntemler kullanılarak ortamdan Cr(VI) nın uzaklaştırılması incelenmesine rağmen bizim çalışmalarımızda doğal zeolit, klinoptilolit kullanılmıştır. Cr(VI) iyonunun sulu çözelti ortamından uzaklaştırılması için optimum adsorpsiyon deneyleri (derişim 100ppm, süre 50 dakika ve pH'I 7.0).clinoptilolit için yüksek kapasite göstermiştir. Zeolit yüzeyine adsorbe olan Cr(VI) iyonlarının denge değerleri Langmuir ve Freundlich izotermlerine uygunluk göstermiştir. Toksik safsızlıklarm varlığında Cr(VI) iyonunun uzaklaştırılması sıcaklık artıkça azalmıştır. Sulu çözeltide Cr(VI) adsorpsiyonu ikinci dereceden tersinmez kinetiğine uyduğu gözlenmiştir. Adsorpsiyon mekanizması üç basamakta gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
REMOVAL OF Cr (VI) ION FROM AQUEOUS SOLUTIONS BY USING TURKISH ZEOLITE Tomris Özdemir ABSTRACT In this study investigation on the Clinoptilolites of the Bigadiç Region of Balıkesir were carried out for the removal of Cr(VI) ions from aqueous solutions and determination of adsorption feasibilities in toxic medium, of the metal ion Cr(VI) which was removed from the aqueous solution. Clinoptilolite samples were dried after being screened through 65 mesh. The optimum specifications and conditions for this zeolite; namely adsorption time, adsorption pH, and adsorption concentration were experimentally evaluated. Following the determination of all optimum conditions, the adsorption capacity of Clinoptilolite in toxic impurities of phenol, N03-, and S042- solutions and at temperatures of 20, 40, 60 and 80oC were examined. The adsorption amount of the Cr(VI) was depicted by using AAS (Atomic Absorption Spectrophotometer). In similar studies previously executed, although the adsorption of the Cr(VI) ions in various and different environments were studied, in this thesis a natural zeolite tuff; clinoptilolite has been used. The results of optimum adsorption experiments (concentration 100 ppm, rate 50 minute and pH 7.0) demonstrated the high capacity of clinoptilolite for removing Cr(VI) ions from aqueous solutions. The equilibrium data for the adsorption of chromium(VI) ions onto zeolite could be fitted by the Langmuir and Freundlich isotherm equations. The work presented showed that on adding toxic impurities, the removal of Cr(VI) ions from aqueous solution decreased with increasing temperature. The adsorption of Cr(VI) ions from aqueous solution was found to follow irreversible-second-order kinetics. The adsorption mechanism determined as three-stage section.