Büyük ölçekli atıksu arıtma tesislerinde yağışın işletme parametrelerine etkisi
The effect of wet weather conditions on operation parameters of large scale WWTP
- Tez No: 169072
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞENUR UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atıksu arıtma tesisi, kuru dönem, yağışlı dönem, ayrık sistem, birleşik sistem, Wastewater treatment plant, dry period, wet period, separated sewer, combined sewer
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
BÜYÜK ÖLÇEKLİ ATIKSU ARITMA TESİSLERİNDE YAĞIŞIN İŞLETME PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ Meltem M.ÖNCÜL ÖZET Atıksu Arıtma tesislerinin işletilmesini etkileyen en önemli faktörler debi ve organik yükteki ani artışlardır. Bu ani artışlar arıtma verimini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu tez kapsamında büyük ölçekli bir atıksu arıtma tesisinin özellikle yağışlı dönemlerde giriş karakteristiklerinin ve arıtma veriminin nasıl etkilendiği araştırılmıştır. Bu amaçla, Türkiye'deki en büyük ve Avrupa'daki 4. büyük tesis olan Ankara metropolitan alanına hizmet eden, Tatlar Atıksu Arıtma Tesisine ait 2001 yılına ait işletme parametreleri incelenmiştir. Tesisin giriş ve çıkış verilerin yıllık ve aylık değerlendirilmesi yapılmıştır. Yıllık değerlendirmede yağışın tesis giriş ve çıkış parametrelerini nasıl etkilediğini araştırmak amacıyla tesis kuru ve yağışlı dönem olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Bu dönemlerin ayrılmasında 2001 yılında Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Kasım, Aralık yağışlı dönem (yağış ve infiltrasyon); Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim kuru dönem olarak belirlenmiştir. Bu iki dönemdeki tesis giriş ve çıkış parametreleri karşı laştı n İm tştı r. Yağışın bu parametrelerin değişimleri üzerindeki rolünün araştırılması amacıyla yıl içerisindeki ayların çoklu karşılaştırılması yapılmış, ayrıca çoklu regresyon ve korelasyon analiziyle tesis giriş-çıkış parametreleriyle yağış, debi, organik yükün ilişkisi araştırılmıştır. Tatlar AAT'nin 2001 yılına ait verilerinin değerlendirilmesinde; veri seti içinde extreme ve outlier değerlerinin belirlenmesine yardımcı olan Steam- and-leaf ile boxplot grafiği, verinin normallik sınanmasının yapılması amacıyla Kolmogrov-Simorov testi, basit istatistiksel hesaplamaların yapılmasıyla beraber parametreler arasındaki ilişkileri, varsa ilişkilerin yönünü, gücünü ve matematiksel formülasyonlarını, araştırmada çoklu regresyon ve %95 önemlilik derecesine sahip Pearson korelasyon analizi, kuru ve yağışlı havaların karşılaştırılmasında varyans homojenliğinin test etmek için Levene test, ikili grup karşılaştırılmalarında değişkenlerin normal dağılıma uyma durumuna göre Mann-Witney-U ile independent Sample test, çoklu karşılaştırmalarda normallik sınamasına göre ANOVA veya Kruskal-Wallis H testi, karşılaştırmalarda varyansların homojenliğinegöre Post Hoc testlerinden Dunnett T3 ve Tukey HSD kullanılmıştır. Arıtma tesisinin işletme parametrelerinin incelenmesinde kuru ve yağışlı dönem karşılaştırmaları sonucunda tesis giriş parametreleri arasında %95 güvenilirlikte istatistiksel anlamda BOl, KOI, El, pH, BOl, KOl yükünün farklı olduğu, bu farklılığın artış yönünde olmasına rağmen; kum, debi, BOl/KOl oranı ve AKM girişlerinin her iki dönemde de benzer düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Tesis çıkış parametrelerinden BOl ve KOl değerlerinin %95 güven aralığında kuru ve yağışlı dönemde farklılık göstermediği görülmüştür. Tesis 2001 yılı çıkış parametrelerinin yağışlı dönemde kurak dönemde de olduğu gibi mevcut SKKY ve AB deşarj standartlarını sağladığı ve tesisin hala dizayn debisinin altında çalışıyor olmasından dolayı değişen yüklemelerde de verimli olarak çalıştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF WET WEATHER CONDITIONS ON OPERATIONAL PARAMETERS OF A LARGE WASTEWATER TREATMENT PLANTS Meltem M. Öncül ABSTRACT The most important factors that affect the operation of waste water treatment plants are shock influent flow rate and organic loading rate. The shock loadings can inversely affect the treatment efficiency. In this study, the influence of wet weather conditions on influent characteristics and treatment efficiency of a large waste water treatment plant was investigated. For this purpose, operational parameters of Tatlar waste water treatment plant serving Ankara metropolitan area, which is the biggest plant in Turkey and 4th in the Europe, for 2001 were analysed. The annual and monthly analysis of the influent and effluent parameters were carried out. In the annual analysis the plant data was separated into wet and dry periods in order to investigate the effect of wet weather on influent and effluent parameters. In year 2001, January, February, March, April, May, November, December was wet weather period, where June, July, August, September, October months were dry period. The effect of wet weather on the variation of these parameters were investigated by multiple comparison on monthly basis and multiple regression and correlation analysis were used to investigate the correlation of the influent and effluent parameters with precipitation, flow rate and organic loading rate. In order to determine the outliers and extreme values Steam- and-leaf and box plot graphs in order to make normality examination Kolmogrov- Smirnov test, basic statistical analysis and interrelation among the parameters, the strength, direction and mathematical formulation multiple regression test and Pearson Correlation for 95 % significance level, Levene test for comparison of wet and dry period in order to analyse variance homogenity, in two tailed comparison, the data showing normal distribution was analysed by Mann-Whitney- U or Independent Sample test were used. In the multiple comparison, according to normality test ANOVA or Kruskal-Wallis H test, also Post Hoc tests, Dunnet T3 and Tukey HSD were used depending on the homogenity of the variances. The results of wet and dry period analysis showed that, BOD, COD, EC, pH, are iiidifferent in the 95 % significance level, whereas influent flow rate, BOD/COD ratio, influent grit and TSS amounts are similar in both periods. The plant effluent characteristics like BOD and COD are similar in wet and dry period in 95 % significance level. The plant effluent parameters satisfy the Turkish and EU discharge standards in both wet and dry weather periods which is due to the plant was operating under the design loading rate. Therefore, the plant can withstand the shock loadings and be operated efficiently during these period.