Bilgi ve iletişim teknolojilerinin öğrenme-öğretme sürecine entegrasyonunun etkinlik kuramına göre incelenmesi
Analyzing the integration of information and communication technologies into teaching-learning process according to activity theory
- Tez No: 169071
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YASEMİN KOÇAK USLUEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Etkinlik Kuramı, öğrenme- öğretme süreci, entegrasyon, Information and Communication Technology, Activity Theory, teaching and learning process, integration
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN ÖĞRENME-ÖĞRETME SÜRECİNE ENTEGRASYONUNUN ETKİNLİK KURAMINA GÖRE İNCELENMESİ Yasemin DEMİRASLAN ÖZ Bilgi ve iletişim Teknolojilerinin (BİT) öğrenme-öğretme sürecine entegrasyonunun Etkinlik Kuramı'na göre incelenmesini amaçlayan bu araştırmada BİT'in kullanıldığı iki okulda örnek olay çalışmaları yapılmıştır. Öğretmenlerle yapılan görüşmeler, ders gözlemleri ve öğrencilerle yapılan odak-grup görüşmeleri yoluyla toplanan veriler Etkinlik Kuramı'nın öğeleri temele alınarak çözümlenmiştir. BİT'in öğrenme-öğretme sürecine entegrasyonunun araştırıldığı bu çalışmada, Etkinlik Kuramı'nı analitik bir çerçeve olarak kullanmak, sürecin katılımcıları, BİT ve etkinliğin geçtiği bağlam arasındaki etkileşimleri irdelemede önemli fırsatlar sağlamıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre öğretmenlerin, BİT kullanımının getirdiği katkılara bağlı olarak sınıf uygulamalarını değiştirmek için gönüllü oldukları fakat bu süreçte bazı engellerle karşılaştıkları belirlenmiştir. Bu nedenle BİT'in öğrenme-öğretme sürecine entegrasyonu için öğretmenlerin yeterli zamana, kaynaklara, kaynaklara erişimin sağlanmasına, yönetim desteğine, BİT'in öğretim programına entegre edilmesine, hizmet içi eğitimlere ihtiyaçları olduğu ortaya konulmuştur. Bunların yanısıra entegrasyon sürecindeki kuralların ve katılımcılar arasındaki işbölümünün etkili entegrasyon için önemli olduğu belirlenmiştir. Ayrıca BİT'in öğrenme-öğretme sürecine entegrasyonu gibi karmaşık süreçlerin daha iyi anlaşılmasında etkinlik sistemlerinin tanımlayıcı araçlar olarak kullanılabileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ANALYZING THE INTEGRATION OF INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGIES INTO TEACHING-LEARNING PROCESS ACCORDING TO ACTIVITY THEORY Yasemin DEMİRASLAN ABSTRACT This research, aiming to analyze ICT integration into teaching-learning process according to Activity Theory, case studies were implemented in two schools where ICT was integrated and each case was analyzed according to Activity Theory (AT). Data collected by face-to face interviews with teachers, lesson observations and focus group discussions with students were analyzed based on AT elements. By using AT as the analytical lens in this study for analyzing the integration of ICT into teaching-learning process, it is provided important opportunities to understand the interactions among participants, ICT and the context where the activity is embedded. Results of case studies showed that because of the contributions brought by ICT, teachers are very enthusiastic to change classroom practices according to ICT. However they are facing some obstacles in integration process. Therefore they need enough time, hardware and software, accessing ICT resources, administration support, ICT integration into curriculum and inservice education. Besides, it is highligted that during the integration the rules and division of labour are important factors for effective ICT integration. Then activity systems are descriptive tools that can be used to better understand complex systems like ICT integration into teaching-learning process.