Atomik kuvvet mikroskobu tasarımı, imalatı ve biyosensör olarak modifikasyonu
Atomic force microscopy, design, construction and modification as a biosensor
- Tez No: 169092
- Danışmanlar: PROF.DR. TÜLİN KUTSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: AKM, Ağır metal, Mikroorganizma, Biyosensör, AFM, Heavy Metal, Microorganism, Biosensor
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ATOMİK KUVVET MİKROSKOBU TASARIMI, İMALATI ve BİYOSENSÖR OLARAK MODİFİKASYONU Hüseyin Emrecan Çubukçu ÖZ Atomik Kuvvet Mikroskobu (AKM) yüzey topografisinin, duyarlı kantileverin yüzeyi taramasıyla üç boyutlu olarak incelenmesine olanak veren bir yöntemdir. AKM ile atomik seviyedeki kuvvetler piko-newton (pN) mertebesindeki hassasiyetle ölçülebilir. Ayrıca, AKM, incelenilmesi istenen örneğin, kaplama, dondurma gibi özel bir hazırlama yöntemi gerektirmeden, su içinde ya da atmosferik koşullarda görüntülenebilmesine olanak sağlaması nedeniyle elektron mikroskobuyla beraber kullanılarak yüzey çalışmaları yapanların en temel araçlarından olmuştur. AKM ile çalışılabilecek konuların sınırsızlığı, bazı durumlarda cihazın üzerinde çeşitli modifikasyonların yapılmasını gerektirmektedir. Satın alma yoluyla edinilecek bir AKM, genellikle üzerinde modifikasyonlar yapılmasına izin vermeyecek tasarıma sahiptir. AKM maliyeti de düşünüldüğünde cihazın zarar görmesi açısından bu tür çalışmalar riskli olabilmektedir. Tez kapsamında planlanan modifikasyonların gerçekleştirilebileceği düşük maliyetli bir AKM'nin bilgisayar destekli tasarımı yapılmış, gerekli parçalar temin edilerek imalatı tamamlanmıştır. İmalatıyla eş zamanlı olarak cihazın kontrolüne imkan veren, verilerin alınıp görselleştirilmesini sağlayan ve belli ölçülerde analizine imkan verecek bir yazılım da geliştirilmiştir. 4x4 um'lik alanda alınan görüntüler, piyasadaki mevcut AKM'lerle karşılaştırılmış ve kabul edilebilirsonuçlar alınmıştır. Ayrıca, biyosensör olarak kullanımı için de gerekli modifikasyonlar yapılmıştır. Cihazın ve yazılımın bu tez kapsamında geliştirilmiş olması, diğer modifikasyonlar için sınırsız bir esneklik sağlamıştır. Küçük modifikasyonlarla bir çok farklı çalışmada kullanılarak, görüntüler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV MODIFICATION OF ATOMIC FORCE MICROSCOPY AND USING AS BIOSENSORS ABSTRACT Atomic Force Microscopy (AFM) is a method that allows a three dimensional study of surface topography by scanning the surface with a sensitive cantilever. Atomic forces with a resolution in the order of pico-newtons (pN) can be measured by AFM. Also, AFM has become one of the main devices with which to study surfaces since it can take a sample's image in air or under liquids without any special preparation method like coating or freezing. The infinite number of the applications that can be covered by AFM requires various modifications to the device. The AFM that is generally purchased is of a design that doesn't allow any modifications to it. Considering the cost of AFM, these kind of studies might be risky if the device is damaged. This thesis presents a computer aided design for a low cost AFM in which the proposed modifications have been implemented and construction completed by obtaining the necessary pieces. Also, software has been developed to supply control of the device concurrently with its construction, and provide an image of the data and permit limited analysis. The images in an area of 4x4 Âum have been compared between the available AFM's in the market and the accepted results have been taken. The appropriate modifications have also been made for its use as a bio-sensor. That the device and the software have been developed withinV the scope of this thesis has provided an unlimited flexibility for the other modifications. Images have been obtained from being used in many different studies with small modifications.