Design of driver electronics for 32 cantilevers in atomic force microscopy
Atomik kuvvet mikroskobunda 32 kaldıraç için elektronik devre tasarımı
- Tez No: 112568
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ATALAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atomik Kuvvet Mikroskobu, Kaldıraç Dizisi, Baskılı Devre Levhası, Temas Modu, Titreşen Kaldıraç. iv, Atomic Force Microscope, Cantilever Array, Printed Circuit Board, Contact Mode, Vibrating Cantilever. m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET ATOMİK KUVVET MİKROSKOBUNDA 32 KALDIRAÇ İÇİN ELEKTRONİK DEVRE TASARIMI Müjdat Balantekin Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abdullah Atalar Eylül 2001 Atomik Kuvvet Mikroskobu (AKM) yüksek çözünürlükte yüzey resimlemesi için kullanılan güçlü bir alettir. Sivri uçlu kaldıraç AKM'nin algılayıcısıdır. Çoğu AKM çalışmalarında bir kaldıraç kullanılır, ve bu yaklaşım büyük örneklerin resmini çok yavaş üretir. Resimlemenin hızı kaldıraç dizisinin paralel kullanılmasıyla arttırılabilir. Birden fazla kaldıraç çalıştırıldığı için, resim elde etmeyi otomatikleştiren bir elektronik sistem gereklidir. Bu tezde, 32 kaldıraç için bir baskılı devre levhası tasarlanmıştır. Bunlardan üç tanesi paralel çalıştırılarak 96 kaldıraç sürülebilir. Tasarım, mikroskobu temas modunda çalıştırmaya uygundur. Kaldıracın sönümlenen harmonik osilatör olarak modellenebildiği geniş ölçüde kullanılan diğer bir modda titreşen kaldıraç modudur. Bu model bir elektrik devresine dönüştürülüp simülasyonu yapılabilir. Bu tezde, ayrıca titreşen kaldıracın simülasyon sonuçları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF DRIVER ELECTRONICS FOR 32 CANTILEVERS IN ATOMIC FORCE MICROSCOPY Müjdat Balantekin M. S. in Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Abdullah Atalar September 2001 Atomic Force Microscope (AFM) is a powerful tool used for high resolution surface imaging. A cantilever with a sharp tip acts as the position sensor of the AFM. One cantilever is generally employed for most AFM operations, and this approach produces images of large samples very slowly. Imaging can be speeded up when a cantilever array in parallel is utilized. Since more than one cantilever is operated, an electronic system that automates the image acquisition should be designed. In this thesis, a printed circuit board is designed for 32 cantilevers. Three of them can be operated in parallel to drive 96 cantilevers. The design is suited to operate the microscope in contact mode. The other widely used mode is the vibrating cantilever mode in which the cantilever can be modelled as a damped harmonic oscillator. This model can be converted to an electrical circuit which can be simulated with an electrical circuit simulator. In this thesis, we also present the simulation results of the vibrating cantilever.