Pseudospesifik ligand modifiye piezoelektrik biyosensörlerin ve insan immünoglobülin-G ile etkileşimi
Pseudospesific igand modified piezoelectric biosensors and their interaction with human immunoglobulin-G
- Tez No: 169093
- Danışmanlar: PROF.DR. ERHAN BİŞKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: IgG, Histidin, immunosensör, QCM biyosensör, kuvars kristal, IgG, Histidine, immunosensor, QCM biosensor, Quartz crystal
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
11 PSEUDOSPESİFİK LİGAND MODİFİYE PİEZOELEKTRİK BİYOSENSÖRLER VE İNSAN İMMUNOGLOBULİN- G İLE ETKİLEŞİMİ Duygu Keskin ÖZ Bu çalışmanın amacı Ig-G tayinine yarayan bir piezoelektrik biyosensör geliştirmektir. Bu amaçla, bu uygulamada pseudospesifik ligand L- Histidine kullanıldı. AT- kesme gümüş elektrotlu 10 MHz rezonans frekansına sahip kuvars kristallerden yararlanıldı. İlk olarak kristal yüzeyi PEI ile farklı koşullarda modifiye edildi. En iyi sonuçlar PEl'in %3'lük sudaki çözeltisinde elde edildi. PEI uygulamasından sonra oluşan frekans değişimi yaklaşık olarak 550± 150 Hz olarak görüldü. Sonra, elektrot yüzeyleri çapraz bağlama ajanı olan gluteraldehitin kullanımıyla modifiye edildi. Gluteraldehit için en iyi sonuçlar pH 5,0'da ve %2,5'lik Gluteraldehit çözeltisinde elde edildi.Bu aşamada frekans değişimi yaklaşık olarak 450± 50 Hz oldu. Aldehit ve amino grupları arasında Schiff baz oluşumunu engellemek için Gluteraldehit çözeltisine 0,4 M NaCNBH3 eklendi. Modifikasyon işleminden sonra, gümüş elektrotların yüzeyine L- Histidin immobilizasyonu gerçekleştirildi, immobilizasyon uygulaması farklı ph değerlerinde ve farklı L- Histidin konsantrasyonlarında çalışıldı. Uygun L- Histidin immobilizasyon şartları şu şekildedir: pH :11.0, the immobilizasyon süresi: 4 saat ve L- Histidin konsantrasyonu :5 mg/ mi. Son olarak, pseudospesifik ligand L- Histidin taşıyan kristaller insan IgG' siyle etkileşime sokuldu. Çalışma aralığımız olan 10- 40 ppm IgG konsantrasyonunda çalışma eğrisi düz bir çizgiye oldukça yakın bir kalibrasyon grafiği verdi.
Özet (Çeviri)
PSEUDOSPECIFIC LIGAND MODIFIED PIEZOELECTRIC BIOSENSORS AND THEIR INTERACTION WITH HUMAN IMMUNOGLOBULIN-G Duygu Keskin ABSTRACT The aim of this study was to develop a piezoelectric immunosensor for the detection of IgG. For this purpose a pseudospecific ligand L- Histidine was used in this application. AT- cut quartz crystals with silver electrodes, with a basic resonant frequency of 10 MHz were used. First, the silver electrode surfaces were modified with PEI at different conditions. The best results were obtained for the solution of 3% PEI in water. The frequency change after PEI treatment was occured approximately 550 ±150 Hz. Then, electrodes surfaces were modified by glutaraldehyde as a cross- linking agent. The best results for glutaraldehyde were obtained at pH 5,0 and at the concentration of 2,5 % glutaraldehyde. In this step, frequency decrease was about 450 + 50 Hz. For reduction of schiff base formed between amine groups and aldehyde groups, 0,4M NaCNBH3 was also added into the gluteraldeyde solution. After this modification L- Histidine was immobilized on the silver electrodes surface. The immobilization applications were studied at different pH values and at different concentration of L- Histidine. The optimal L- Histidine immobilization were as follows: pH :1 1, the immobilization period: 4 hours and L- Histidine concentration :5 mg/ ml. Finally, the crystals carrying the pseudospecific ligand L- histidine were interacted with IgG. The operating line was quite close to a straight line in the studied region between 10- 40 ppm IgG concentration.