Design of monolithic rods for antibody purification
Antibadi saflaştırılması için monolitik çubukların tasarımı
  1. Tez No: 169113
  2. Yazar: NİLAY BERELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL DENİZLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Monolit, Immobilize Metal Afinite Kromatografisi, IgG Saflaştırılması, Pseudo-spesifik Ligandlar, Monolith, Immobilized Metal Ion Affinity Chromatography, IgG Purification, Pseudo-spesific Ligands
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ANTİBADİ SAFLAŞTIRILMASI İÇİN MONOLİTİK ÇUBUKLARIN TASARIMI NİLAY BERELİ ÖZ Monolitik kolonlar tek bir birimden oluşan, gözenekli bir yapıya sahip sürekli sistemlerdir. Monolitik bir kolon, yerinde polimerizasyonla yani kolon bir tüp içerisine yerleştirilerek hazırlanır. Kromatografik amaçlı çalışmalarda, yüzeyi modifiye edilerek sorbent olarak da kullanılabilir. Monolitik kolonlar kolay hazırlanabilmeleri, yüksek performans gibi belirgin özellikleriyle ve özellikle biopolimerlerin ayırma işlemleri için uzun yıllar sıvı kromatografisi ve kapiler elektrokromatografi alanlarının vazgeçilmez parçaları olmuşlardır. Bu çalışmada insan plazmasından IgG saflaştırılması için etkin ve kolay hazırlanabilir monolitik bir kolon geliştirilmiştir. Gözenekli yapıdaki monolit cam bir tüp içerisinde N-metakriloil-(L)-histidinmetilester(MAH) içerikli 2- hidroksietilmetakrilat(HEMA)'nın yığın polimerizasyonu ile elde edilmiştir. Elde edilen poli(HEMA-MAH) monolitinin spesifik yüzey alanı 214.6 m2/g'dır. Poli(HEMA-MAH) monoliti şişme deneyleri, FTIR çalışmaları, gözeneklilik ölçümleri, taramalı elektron mikroskopisi ve elementel analiz çalışmaları ile karakterize edilmiştir. Daha sonra bu monolit, metal şelat oluşturması amacıyla Cu2+ iyonları ile yüklenmiştir. Poli(HEMA-MAH) monolitinin denge şişme oranı %74'dür. Sulu çözeltilerden ve insan plazmasından IgG adsorpsiyonu ve desorpsiyonunda 20.9 umol MAH/g polimer içeren monolit kullanılmıştır. Sulu çözeltilerden IgG maksimum adsorpsiyon miktarı pH 7.0 fosfat tamponunda 10.8 mg/g'dır. İnsan serumundan 94.1% saflıkta daha yüksek adsorpsiyon değerine (104.2 mg/g) ulaşılmıştır. Ayrıca poli(HEMA-MAH) monolitinin tekrarlanan adsorpsiyon desorpsiyon döngülerinde adsorpsiyon kapasitesinde belirgin bir azalma olmadan tekrar kullanılabileceği de gösterilmiştir
Özet (Çeviri)
DESIGN OF MONOLITHIC RODS FOR ANTIBODY PURIFICATION NİLAY BERELİ ABSTRACT A monolithic column is the continuous unitary porous structure prepared by in situ polymerization or consolidation inside the column tubing and, if necessary, the surface is functionalized to convert it into a sorbent with the desired chromatographic binding properties. Monolithic columns have attracted considerable attention in liquid chromatography and capillary electrochromatography in recent years due to their simple preparation procedure, unique properties and excellent performance, especially for separation of biopolymers. In this study a novel monolithic material was developed to obtain an efficient and cost effective purification of IgG from human plasma. Porous monolith was obtained by the bulk polymerization of 2-hydroxyethyl methacrylate (HEMA) and N-methacryloyl-(L)-histidinemethylester (MAH) conducted in a glass tube. Poly(HEMA-MAH) monolith had a specific surface area of 214.6 m2/g. Poly(HEMA-MAH) monolith was characterized by swelling studies, porosity measurements, FTIR, scanning electron microscopy and elemental analysis. Then, the monolith was loaded with Cu2+ ions to form the metal chelate. Poly(HEMA-MAH) monolith with a swelling ratio of 74%, and containing 20.9 umol MAH/g were used in the adsorption/desorption of IgG from aqueous solutions and human plasma. The maximum amount of IgG adsorption from aqueous solution in phosphate buffer was 10.8 mg/g at pH 7.0. Higher adsorption value was obtained from human plasma (up to 104.2 mg/g) with a purity of 94.1%. It was observed that IgG could be repeatedly adsorbed and desorbed with Poly(HEMA-MAH) monolith without significant loss in the adsorption capacity.