Theoretical investigatios of the effects of additional double bonds on the Cope and oxy-Cope rearrangements
İlave ikili bağların Cope ve oxy-Cope türündeki çevrilmeli etkisinin kuramsal incelenmesi
- Tez No: 169112
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN BALCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Cope rearrangement, Oxy-Cope rearrangement, DFT
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
İLAVE İKİLİ BAĞLARIN COPE VE OXY-COPE TÜRÜNDEKİ ÇEVRİLMELERE ETKİSİNİN KURAMSAL İNCELENMESİ A. Özgür Özsar ÖZ Cope çevrilmesi, halka genişlemesi yoluyla büyük halkaların sentezinde yaygın olarak kullanıldığı için organik kimyada önemli bir yer tutmaktadır. Oxy-Cope çevrilmesi üzerinden kolaylıkla ketonların eldesi bu tepkimeyi daha da ilginç kılmaktadır. OH O rp ^u r4^ Ne varki bu tepkimenin yürüyüşünde ara basamaklarda gözlenen izomerleşme ve son basamakta ortaya çıkan parçalanma ürünlerini oluşturan yan reaksiyonlar verimin önemli ölçüde düşmesine neden olmaktadır. Ancak bazı Cope benzeri reaksiyonlarda vinil gurubu yerine, etinil gurubunun kullanılmasıyla, Cope tipi reaksiyonun hızında artma, parçalanma ürünlerini oluşturan reaksiyonlarının hızında ise azalma gözlenmiştir. Bu çalışmada ilave ikili bağların, Cope ve oxy-Cope tipi tepkimeler yanında parçalanma tepkimesi üzerine de etkisi DFT yöntemiyle kuramsal olarak incelenmiş ve tepkimenin istenilen yönde gerçekleşmesinin koşulları tartışılmıştır. Anahtar Kelimeler Cope çevrilmesi, Oxy-Cope çevrilmesi, DFT. Danışman: Prof. Dr. Nurettin BALCIOĞLU, Hacettepe Üniversitesi, Kimya Bölümü, Organik Kimya Anabilim Dalı
Özet (Çeviri)
THEORETICAL INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF ADDITIONAL DOUBLE BONDS ON THE COPE AND OXY-COPE REARRANGEMENTS A. Özgür Özsar ABSTRACT Cope rearrangement is an important reaction type in the organic chemistry to synthesize larger systems via ring enlargement. The method is further interesting, since the valuable large ring ketones could easily obtained by the oxy-Cope rearrangement. O UJ However, the double bond isomerization in the intermediate structures and the fragmentation observed at the last step of the conversion cause a decrease in total yield. When using the ethynyl group instead of vinyl group in Cope like reactions, it is observed that the rate of Cope like reaction has increased whereas the rate of the fragmentation has decreased. In this study, the additional double bonds effect on the Cope and oxy-Cope rearrangement and the fragmentation reaction were investigated using DFT method and the reaction conditions to control the progress of the reactions leading to desired products were discussed.