İletişim teknolojilerinin büro mekanlarına etkileri ve medya yapılarında yeni mekan kullanım biçimlerinin uygulanabilirliği
The effects of information technologies to office space and applicability of new space usage forms in media buildings
  1. Tez No: 169148
  2. Yazar: HASAN BEGEÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NERİME CİMCOZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Büro binaları gelişimi, büro mekan düzenleri, organizasyonel değişim, yeni mekan kullanım modelleri, mekan kullanım yoğunluğu, sistem iyileştirme, verimlilik, etkinlik. v, Office buildings, office space planning types, organizational change, new space usage forms, use-intensity, system improvement, productivity, Vll
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi (Mimari Tasarım) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN BÜRO MEKANLARINA ETKİLERİ ve MEDYA YAPILARINDA YENİ MEKAN KULLANIM BİÇİMLERİNİN UYGULANABİLİRLİĞİ ÖZ“Ben akademik ve duruk olmayan açık, evrim yapabilecek nitelikte, yeni olgularla ilgilenen ve ta ne zamandan beri kabuğu soyulmuş, patlatılmış ve hazmedilmiş olgularla yetinmeyen, ilerlerken alışılmışın dışında kalan gerçekleri inceleyebilmek üzere değişen, güçlükleri ortak bir payda altında toplamayan, olayları yerleşik düzen içine oturtmak için değil, tersine olaylara öncülük etmek üzere ortaya çıkan bir gerçeklik, yüreğimize su serpmeyip tersine bizi uyandıran ve kimi zaman sırf bu yüzden insanı tedirgin eden bir gerçeklik istiyorum”“Varolanı değil olmayanı görmek istiyorum”Aragon Günümüzde, iletişim teknolojilerindeki gelişmeler toplumsal yapıda köklü değişimlere neden olmaktadır. Söz konusu değişim, yaşamımızı hızla değiştirip biçimlendirmekte şimdiye kadar alışageldiğimiz tüm iş yapış biçimlerini, düşünce anlayışlarını yeniden gözden geçirmeye bizi zorlamakta ve bireylerden kurum ve kuruluşlara kadar her düzeydeki ilişki biçimini değiştirmektedir. Sosyal yaşamdaki bu değişim dolayısıyla eylem ve fonksiyonların barındığı mimari mekanları da önemli ölçüde etkilemektedir. Mekan kurgulan sorgulanmaya başlanmış, tasarım aşamaları değişmiş, yeni kullanıcı modeline ve ihtiyaçlarına göre yeni mekanlar tasarlama zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Pek çok bina tipinde olduğu gibi, büro binalarında da; tanımların, iş-eylem alanlarının, kontrol-denetleme mekanizmalarının ve iş sorumluluklarının değiştiği görülmektedir. Globalleşme ve uzmanlaşmış bilgi gereksinmesi sonucu, büro binalarının bu değişimlere yanıt vermesinin sağlanması ve büro binaları tasarımının da bu kapsamda ele alınması bir zorunluluk olarak belirmektedir. ivBüro mekanlarının yeni kullanım biçimlerini kullanım yoğunluğu (use-intensity) kriterine bağlı olarak incelemeyi hedefleyen bu araştırma, kuramsal bir temel ve bu temel üzerinde gerçekleştirilen alan çalışması biçiminde iki aşamadan oluşmaktadır. Araştırmanın amacı; iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin, toplumsal ve organizasyon yapılan üzerindeki etkilerini saptamak ve özellikle büro binalarında, mekan üzerindeki etkilerini, ortaya çıkan yeni mekan kullanım biçimlerini ve bu yeni mekan kullanım biçimlerinin çalışma mekanlarında verimliliği ve etkinliği arttırıcı biçimde uygulanabilirliğini araştırmaktır. Araştırmanın konu kapsamı ise; iletişim ve bilgi aktarımı işlevi taşımaları ve dolayısıyla iletişim teknolojisindeki gelişmelerden direkt olarak etkilenebilecek yapılar olmaları nedeniyle medyaya ait büro binaları olarak belirlenmiştir. Araştırmanın en önemli saptaması, iletişim teknolojindeki gelişmelerin büro binalarında yeni mekan kullanım biçimlerinin oluşturulmasını gerektirdiği ve büro konseptinde dikkate alınır bir şekilde değişimin olduğudur.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF INFORMATION TECHNOLOGIES TO OFFICE SPACE AND APPLICABILITY OF NEW SPACE USAGE FORMS IN MEDIA BLTLDINGS ABSTRACT Technology is one of the inavitable part of modern life, it is growing day by day and.showing the impact on every field. Especially the development which has been observed at information and communication technologies for the last fifty years, reaches to an important point, with the help of internet, communications comes to a level that all distances linked with audio and visual communication. Many significant changes have occurred in our lives and space functions by the integration of these new systems and communication tools. İınternet access, complex software systems, mobility concept...etc, has redefined the relation between working hours and working space. Change of working system has obligated change in management organizations. All of these factors caused new and diferent design parameters of the office buildings which includes working spaces. The subject of this thesis is; impact of technological and organizational changes on the design of working spaces and office buildings The aim of this thesis that is developed on the problem field in media building is, to effect productivity positively and to developed an improvement model. This thesis is comprised' of six chapters: In the first chapter which is the foreword; the subject, the objective, the extent and the concept of this thesis study are defined. In the second chapter, the definition of the office, the historical development of the office buildings is given and office planning types and the factors on selection of these are discussed. VIIn the third chapter, the description of the technology is given, development of technology and changing management organizations are also explained. Office buildings, working spaces and employees are how effected by these improvements also mentioned in this chapter. In the fourth chapter, the first three chapter the analyses that is based on literature are examined with area studies due to improvement model of the thesis. The decisions of planning and organizational structure are determined the faults in the existing system. In the fifth chapter, by the end of evaluation of literature studies and area studies, a system improvement model is formed towards to organization in media buildings. In the sixth chapter, the general evaluation is made and then the conclusion of the thesis has been put forward in this chapter. Working spaces which are expected in new ways of working, is defined also in this chapter.