Computer and hardware component inventory management and control on the WEB
WEB üzerinde bilgisayar donanımı envanter yönetimi
  1. Tez No: 169158
  2. Yazar: YAŞAR DERELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN ÇEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: envanter yönetimi, tedarik süreci, teknik servis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
WEB ÜZERİNDE BİLGİSAYAR DONANIMI ENVANTER YÖNETİMİ ÖZET Üniversiteler gibi bütün işi bilgi ile yürüyen kurumların bilgisayar ihtiyaçları ve kurum içindeki bilgisayar donanımı hareketliliği üst düzeyde olmaktadır. Özellikle belirli dönemlerde yapılan ihaleler ile büyük miktarda yeni donanım alımıyla kurum içinde kullanılan bilgisayar donanımlarında değişiklikler gerçekleşmektedir. Bunun dışında gerek donanımlarda oluşan arızalar gerekse donanım iyileştirmeleri nedeniyle sürekli bir hareketlilik vardır. Bu hareketlilik nedeniyle envanter kayıtlarının kontrolü ve yönetimi ile ilgili problemler yaşanmaktadır. Envanter yönetimi özellikle bilgisayar donanımı söz konusu olduğunda başka bir çok unsurla yakın ilişkide olan bir süreçtir. Bunlardan tedarik süreci, satış süreci ve teknik servis süreçleri doğrudan bağlı olunan süreçlerdir. İhtiyacın doğru tanımlanması, tedarikçinin performans değerlendirmesi, ürünlerin garantilerinin takibi, ve depoya girişi tedarik sürecinin adımlarındandır. Teknik servis süreci, envanter yönetimini doğrudan etkileyen önemli süreçlerden biridir. Teknik servise gelen malzemenin durumunun takibi, tamiri mümkünse tamir edilmesi, garanti kapsamında olup olmadığı kontrolü yapılıp kayıt altına alınmalıdır. Yukarıda belirtilen gereksinimler doğrultusunda hazırlanan e-life yazılımı, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) bünyesinde uygulanmış, yaklaşık 4000 ile 5000 civarında kayıt altına alınamamış PC ile yeni gelen donanımlar ve donanım değişiklikleri kayıt altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
COMPUTER AND HARDWARE COMPONENT INVENTORY MANAGEMENT AND CONTROL ON THE WEB ABSTRACT Nowadays computers are indispensable elements of each kind of offices and work places. Especially universities, whose most important material is information, use and need large amount of computer hardware. In certain time periods universities put out to tender and buy a large amount of computer hardware. Because of this, inside the foundation, there are continuous hardware changes on computers. Large amount of hardware changes cause inventory management and control problems. Computer hardware inventory management is a process which is closely related with supply, sales and technical service processes. Determination of need, performance evaluation of suppliers, controlling guarantee periods of products and entrance into the stock are steps of supply chain. Technical service process is the most important process, which affects inventory management. Status of a material, which has been delivered to the technical service, should be monitored and all of the activities made on that material should be recorded. If inventory management is concerned with a large vision all of these processes should be covered. e-life software, developed according to the requirements described above, has been implemented in Dokuz Eylül University (DEU) and almost 4000-5000 unregistered PC systems, new incoming hardware and hardware changes were registered. Keywords', inventory management, supply chain, technical service IV