Treatment of industrial watewaters by using some adsorbents and investigation of adsorbents characteristics
Bazı adsorbanlarla endüstriyel atıksu arıtımı ve adsorban karakteristiklerinin incelenmesi
  1. Tez No: 169157
  2. Yazar: SELİN KUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ENVER YASER KÜÇÜKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: adsorpsiyon, aktif karbon, zeolit, düşük maliyetli adsorbanlar, çinko, bakır, ağır metal giderimi. vıı, adsorption, activated carbon, zeolite, low-cost adsorbents, zinc, copper, heavy metal removal
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
BAZI ADSORBANLARLA ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITIMI VE ADSORBAN KARAKTERİSTİKLERİNİN İNCELENMESİ OZ Endüstriyel ve evsel nitelikteki atıksular sıklıkla metal iyonu içerirler. Bu metal iyonları belirli miktarlarda bulundukları takdirde sucul yaşama ve insan sağlığına zararları olabilir. Bu tür atıksulann arıtımı için mevcut yöntemler kimyasal çöktürme, koagülasyon/fiotasyon, çökeltim, flotasyon, filtrasyon, membran prosesleri, elektrokimyasal teknikler, iyon değişimi, biyolojik prosesler ve kimyasal reaksiyon gibi metotları kapsar. Her yöntemin belli bir değeri ve uygulamada kısıtlan vardır. Aktif karbonla adsorpsiyon prosesi, iz miktardaki ağır metal iyonlarının giderimindeki veriminden dolayı birçok bilim adamı için çekim merkezi olmuştur. Bu çalışmanın amacı, endüstriyel atıksulann, özellikle ağır metal içeren atıksulann adsorpsiyon yöntemi ile potansiyel antımını, bazı adsorbanlan ve adsorban karakteristiklerini araştırmaktır. Bu. çalışmada -endüstriyel atıksuyu temsilen çinko (Zn24) ve bakır (Cu2+) metal iyonlarını içeren sentetik su kullanılmıştır. Metal iyonu olarak çinko ve bakır metal iyonlarının seçilmesinin nedeni, bu metal iyonlarının endüstride sıklıkla ve büyük miktarlarda kullanılmasıdır. Dünyanın çinko ve bakır üretimi hala artmaktadır. Bu basit olarak, çinko ve bakır iyonlarının, her geçen gün artan miktarlarda doğada son bulması anlamına gelir. Bu çalışmada adsorban olarak iki tip aktif karbon (meşe odunundan üretilmiş) ve asit ile modifiye edilmiş zeolit kullanılmıştır. Adsorpsiyon prosesinin yüksek maliyete sahip olmasından nedeniyle yoğun olarak kullamlmamasından dolayı, düşük maliyete sahip adsorbanlann metal giderimi için kullanılması dikkati çekmiştir. Tez kapsammda, giderim verimleri gözlenirken, adsorpsiyon karakteristikleri, partikül boyutu etkisi, pH etkisi, başlangıç konsantrasyonu etkisi, temas süresi etkisi ve adsorban dozu etkisi kesikli çalışmalar yardımıyla araştınlmıştır. Bu parametrelere ek olarak, tekli ve çoklu bileşenli çözeltilerden çinko ve bakır giderim davranışlan aynca araştınlmıştır. vı
Özet (Çeviri)
TREATMENT OF INDUSTRIAL WASTEWATERS BY USING SOME ADSORBENTS AND INVESTIGATION OF ADSORBENTS CHARACTERISTICS ABSTRACT Industrial and municipal wastewaters frequently contain metal ions. These metal ions, when present in sufficient quantity, can be harmful to aquatic life and human health. Current methods for such wastewater treatment include precipitation, coagulation/flotation, sedimentation, flotation, filtration, membrane process, electrochemical techniques, ion exchange, biological process, and chemical reaction. Each method has its merits and limitations in application. The adsorption process with activated carbon is attracted by many scientists because of the effectiveness for the removal of heavy metal ion at trace quantities. Synthetic water containing zinc (Zn2+) and copper (Cu2+) metal ions was used as the represent of industrial wastewater. The reason in choosing zinc and copper as metal ions is that these metal ions are used in industry frequently and in large amounts. The world's zinc and copper production is still rising. This basically means that more and more zinc ends up in the environment. In this study, two types of activated carbon (produced from oak wood) and zeolite, modified with acid, were used in the study as adsorbents. Due to the fact adsorption process has not been used extensively for its high cost, the use of low cost materials as adsorbents for metal removal from wastewater have been highlighted. hi thesis scope, while observing the removal efficiencies, adsorption characteristics were investigated by means batch studies of particle size effect, pH effect, initial concentration effect, contact time effect, and adsorbent dosage. Additional to these parameters, the behavior of zinc and copper removal from single and multi-component was also investigated. IV