Roller bearing failure detection using vibration analysis
Silindirik masuralı rulmanlarda titreşim analiziyle arıza tespiti
  1. Tez No: 169159
  2. Yazar: KEMAL MAZANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SABUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rulman hasarları, rulman titreşimi, titreşim esaslı durum izleme, Bearing failures, bearing vibration, vibration-based condition monitoring
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Yuvarlanma elemanlı rulmanlar şaftların çok düşük sürtünmeyle dönmesine maksimum şartlarda izin veren vazgeçilmez mekanik elemanlardır. Bu tezde sunulan araştırma çalışması, titreşim analiziyle masuralı bir rulmandaki lokal hatanın tespitine odaklanmaktadır. Öncelikle, çeşitli rulman hasarının oluştuğu şartlar hakkında kısa bir giriş sunulur. Daha sonra, bir rulman test düzeneği ve titreşim sinyallerini yakalamak için kullanılan enstrümanlar detaylandırılır. Ayrıca, rulman titreşim sinyalleri çeşitli lokal hatalar için simule edilir, ve olası rulman hasan tespitinde kullanılan titreşim esaslı tekniklerin kullanımı verilir. Son olarak, masuralı rulman farklı yükleme şartlan altoda test edilir, ve daha sonra elde edilen titreşim sinyalleri zaman, frekans ve zaman-frekans bölgelerinde uygulanan tekniklerle işlenir. Sonuçta, rulman titreşimi izleme yöntemlerinin etkinlikleri yargılanmaktadır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Rolling element bearings are indispensable mechanical components which permit shafts to rotate with the highest precision together with very low friction. The research work presented in this thesis focuses upon the detection of a localised defect in a roller bearing using vibration analysis. First of all, a brief introduction is presented about conditions in which a variety of bearing failures occurs. Moreover, a bearing test rig and its instrumentation for the detection of vibration signal are detailed. Furthermore, bearing vibration signals for a variety of local faults are simulated, and the uses of vibration-based techniques used for the detection of a possible bearing failure are given. Finally, the roller bearing is tested under different loading conditions, and resulting vibration signals are then processed using considered vibration-based techniques in time, frequency, and combined time- frequency domains. Conclusions are drawn about the effective vibration monitoring of bearings.