Balistik kumaşlar ve test yöntemleri üzerine bir araştırma
An investigation about ballistic fabrics and test methods
- Tez No: 169180
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MERİH SARIIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yumuşak balistik koruyucu, sert balistik koruyucu, para- aramid, yüksek moleküler ağırlıklı polietilen. iv, Soft ballistic protective, hard ballistic protective, para-aramid, ultra high molecular weight polyethlene
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
BALİSTİK KUMAŞLAR VE TEST YÖNTEMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Bu çalışmada, silahların yarattığı tehlikelerden korunmak için sert ve yumuşak balistik koruyucu yapılar geliştirilmiştir. Geliştirilen yapılara atış testleri uygulanmıştır. Yumuşak balistik koruyucu yapılar para-aramid, %40 PBI (polibenzimidazol)- %60 para-aramid kumaşlar ve yüksek moleküler ağırlıklı polietilen (UHMWPE) non-woven yapılardan elde edilmiştir. Sert balistik koruyucu yapılar ise epoksi reçinenin para-aramid kumaşlar ve cam lifi non-woven yüzeyler ile sertleştirilmesi sonucu elde edilmiştir. Referans olarak ise kuvvetlendirici kullanılmamış tabaka kullanılmıştır. Elde edilen yumuşak balistik koruyucu yapılara iki farklı hızda, sert balistik koruyucu yapılara ise tek hızda atışlar yapılmıştır. Atışlar sonucunda para-aramid kumaşlar ve yüksek moleküler ağırlıklı polietilen (UHMWPE) non-woven yapılardan geliştirilen yumuşak balistik koruyucu yapıların kullanılan mermilere karşı uygun koruma sağladığı, sert balistik koruyucu yapıların ise uygun koruma sağlayamadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
AN INVESTIGATION ABOUT BALLISTIC FABRICS AND TEST METHODS ABSTRACT In this work, soft and hard ballistic protective structures were developed to protect from guns threats. These ballistic protective structures were tested wiht shottings. Soft ballistic protective structures were made para-aramid, %40 PBI (poly- benzimidazol)-%60 para-aramid fabrics and ultra high molecular weight polyethlene (UHMWPE) non-woven structures. Hard ballistic protective structures were made epoxy resins with reinforcemet structures which were para-aramid fabrics and glass fibers non-woven structure. Epoxy resins structures without reinforcemet were used reference structure. Test shots are maden two different velocity to soft ballistic protective structures and one velocity to hard ballistic protective structures. After shotting tests, soft ballistic protective structures which were made para- aramid fabrics and UHMWPE non-woven structures were established to appropriate protection for bullets which were used tests. Hard ballistic protective structures were not established to appropriate protection for bullets which were used tests.