Use of treatment plant sludges as biosolid
Arıtma çamurlarının biyokatı olarak kullanılması
- Tez No: 169179
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET ALPASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: atıksu çamuru, çamur stabilizasyonu, kireç ile arıtım, biyokatılar ve arazide kullanım, wastewater sludge, sludge stabilization, post-lime treatment, biosolids, and land application. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ARITMA ÇAMURLARININ BİYOKATI OLARAK KULLANILMASI ÖZET Atıksu tesislerinden oluşan atıksu çamuru tarımsal değere sahip organik madde ve bitki besin maddesi maddelerini içermektedir. Bunun yanında içerdiği ağır metaller, organik kirleticiler ve patojen formundaki bazı zararlı maddeler kullanımını kısıtlamaktadır. Patojen kirliliği önemli ölçüde değişik yöntemler ile sağlanan, örn. biyolojik (aerobik, anaerobik) ya da kimyasal (kireç ilavesi ile) olarak, stabilizasyon süreci ile kontrol edilmektedir. Bu tezin amacı, susuzlaştırmadan sonra kireç ile arıtım olarak yapılan kireç stabilizasyonunun performansını incelemektir. Kireç ile stabilizasyon makul bir yöntem olup, Türkiye için uygun bir alternatif olarak önerilmektedir. Ham madde olarak İzmir Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi susuzlaştırılmış çamuru kullanılmıştır. Öncelikle ham çamurun karakterizasyonu yapılmış, daha sonra ise 100 gr ıslak çamur içerisine 1 ile 25 gr arasında değişik kireç dozları eklenmiştir. Kireç dozlanmış çamurun nihai kompozisyonu pH, kuru ve organik madde, fekal koliform, toplam fosfor ve ağır metal içerikleri açısından incelenmiş ve Amerikan Çevre Koruma Ajansı, Avrupa Birliği ve Türkiye yönetmelikleri ile karşılaştırılmıştır. Yapılan analizler, gram kuru ağırlık başına 150-200 mg sönmemiş kireç dozunun; pH değerini önerilen seviyelerin üzerinde ve fekal koliform içeriğini de izin verilen sınır değerlerin altında tutmayı sağladığım ortaya koymaktadır. Kireç dozlanmış çamur stabilizasyonunun toprak yapısına zarar vermeyecek uygun bir çözüm olabileceğini sonuçlar göstermektedir.
Özet (Çeviri)
USE OF TREATMENT PLANT SLUDGE AS BIOSOLID ABSTRACT Wastewater sludge produced from the treatment plants contains organic material and nutrients that have an agricultural value. However, some pollutants in the form of heavy metals, organic contaminants and pathogens limit its use. Pathogen contamination is controlled in certain extend by stabilization that is made in different ways, i.e., biologically (aerobic, anaerobic) or chemically (by lime addition). The purpose of this thesis is to examine the performance of lime stabilization, as a post lime treatment after dewatering of the sludge. Lime treatment is a feasible method for stabilization and recommended as suitable alternative for Turkey. Izmir Cigli Wastewater Treatment Plant dewatered sludge is used as raw material. Characterization of raw sludge is determined as first, and then different lime doses between 1 to 25 g limes per 100 g of wet sludge are introduced. The final composition of the lime-dosed sludge is analyzed in terms of pH, dry and organic matter, fecal coliform, total phosphorus, heavy metals and compared with EPA, EU and Turkish Regulations. The conducted analyses reveal that about 150-200 mg of quicklime per gram of dry weight sludge is satisfactory for keeping pH on recommended levels and destroy the fecal coliforms as to be under the allowable limits. The results indicated that lime-dosed sludge stabilization could be an appropriate solution provided that soil conditions cannot be impaired.