RMI kayaç kütle sınıflama yönteminin mermer ocaklarında blok üretim boyutlarının belirlenmesinde kullanılabilirliğinin araştırılması
An investigation of marble block dimension in marble quaries by utilizing RMI (rock mass index) rock mass classification method
- Tez No: 169200
- Danışmanlar: PROF.DR. TURGAY ONARGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: marble, rock, block, dimension, field, classification, commercial, heterogen, physical, mechanical
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maden İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
RMI KAYAÇ KÜTLE SINIFLAMA YÖNTEMİNİN MERMER OCAKLARINDA BLOK ÜRETİM BOYUTLARININ BELİRLENMESİNDE KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTHULMASI OZ Yerbilim ile uğraşanların ilgi alanlarının en önemli parçası olan kaya malzemeleri diğer meslek dallarında karşılaşılan malzemelerden hem çok farklı hem de çok bilinmeyenlidir. Eski zamanlardan bu yana bir çok bilim adamı bir takım kaya sınıflama sistemleri geliştirmiş ve uygulama alam bulmuştur. Genelde doğal taşlar doğada heterojen yapıda olup, fiziksel, mekaniksel ve diğer özellikler bakımından bir çok farklılıklar içermekte olup, bu farklılıklar kayaçlann oluşum koşulları, çevresel etkenler...v.b gibi iç ve dış etkilerden kaynaklanmaktadır. Bir çok araştırma bu çok bilinmeyenli kaya kütielerinin mühendislik tasarımlarında kullanılmasına yönelik kaya kütle tanımlama ve sınıflama sistemi geliştirmeye yönelik yapılmıştır ve yapılmaktadır. Mermer ocak işletmeciliğinde en önemli ve başta gelen husus, mermer sahalarından ticari olarak değerlendirilebilecek en uygun blok boyutunun elde edilmesidir. Bunun için işletmeciliğe uygun olabilecek sahalarda işletmeye geçmeden önce arama-araştırma, jeolojik, jeoteknik etüdler, laboratuvar destekli ön çalışmalar yapılmakta ve pilot çapta deneme işletmeleri açılmaktadır. Bu çalışmada Palmström' ün(1995) doktora tezinde geliştirmiş olduğu RMI (Rock Mass indeks) isimli kaya kütle sınıflama sistemi kullanılarak karbonatlı doğal taşlarda (mermer) sahadan alınabilecek mininum ve maksimum blok boyutlarının belirlenmesinde kullanılabilirliği araştırılmıştır. Anahtar sözcükler : mermer, kaya, blok, boyut, saha, sınıflama, ticari, heterojen, fiziksel, mekaniksel iv
Özet (Çeviri)
AN INVESTIGATION OF MARBLE BLOCK DIMENSIONS IN MARBLE QUARIES BY UTILIZING RMI (ROCK MASS INDEX) ROCK MASS CLASSDJICATION METHOD ABSTRACT Rock materials which are the most important part of the areas of interest of those who deal with geology are both significantly differ from those encountered in other occupations and also the most unknown. A number of scientists have developed a range of rock classification systems and found application areas since old times. Generally, natural rocks have a heterogenic nature and possess a number of differences in regards to physical, mechanical and other characteristics which result from internal and external factors such as formation conditions of rock and environmental influences. A number of investigations have been carried out and to be carried out for developing a mass identification and classification system to be used in engineering projects of these multi-unknown rock masses. The most important and the foremost subject in marble quarry administration is to obtain the block that has the most appropriate dimension to be commercially evaluated in marble fields. Therefore, before proceeding to operation in fields suitable to business investigation-research, geological, geotechnical studies, laboratory-supported preliminary works are carried out and pilot trial enterprises are opened up. This study has investigated the usability of a rock-mass classifation system called Rock Mass Index (RMI) which was developed by Palmström (1995) in his doctorate thesis in identification of minimum and maxsimum block dimensions that will be obtained from field on carbonated natural rocks (marble).