Removal of heavy metals from industrial sludge
Endüstriyel nitelikli arıtma çamurlarında ağır metallerin giderilmesi
- Tez No: 169199
- Danışmanlar: DR. NURDAN BÜYÜKKAMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: çamur, ağır metal, ekstraksiyon, Sludge, heavy metal, extraction IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ENDÜSTRİYEL ÇAMURLARDAN AGHl METAL GİDERİMİ ÖZET Bu tez kapsamında, endüstriyel çamurlardan ağır metal giderimi laboratuvar koşullarında incelenmiştir. Bu amaçla katı-sıvı ekstraksiyon metodu kullanılmış ve inorganik ve organik asit ilavesinin etkisi karşılaştalmıştır. Deneysel çalışmalarda ekstraksiyon ayıracı olarak inorganik asit (HF+HCIO4) ve organik asitlerin (sitrik asit,oksalik asit ve asetik asit) etkisi incelenmiştir. Organik asitlerle yapılan çalışmalarda asit konsantrasyonun etkisinin belirlenebilmesi amacıyla üç farklı konsantrasyonda asit ilavesi (1 mol, 2 mol ve 5 mol ) ile çalışılmış ve ekstraksiyon süresinin ağır metal giderim verimi üzerine etkisini değerlendirmek için de dört farklı ekstraksiyon süresi (1 saat, 3 saat, 24 saat ve 72 saat) uygulanmıştır. Farklı endüstriyel nitelikli çamurlarda metal ekstraksiyon veriminin incelenebilmesi için boya endüstrisi, organize sanayi bölgesi ve iki farklı metal endüstrisine ait atıksu arıtma tesisinden alman dört farklı endüstriyel çamur ile çalışılmıştır. Her bir çamur örneğinde bulunan her bir ağır metal için en etkili ekstraksiyon ayıracı belirlenmiştir. Organik asitlerden birinin inorganik aside göre daha etkili sonuç vermesi durumunda ise, en etkili ekstraksiyon ayıracı konsantrasyonu ve en etkili ekstraksiyon süresi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
REMOVAL OF HEAVY METALS FROM INDUSTRIAL SLUDGE ABSTRACT In this thesis, solid-to-liquid extraction method at lab scale conditions was used for removal of heavy metals from industrial sludge and the effect of inorganic acid and organic acid addition was compared. For this purpose, inorganic acid (HF+HCIO4) and organic acids (citric acid, oxalic acid, and acetic acid) were directly added to sludge samples as an extraction reagent. Three different extraction reagent concentrations (1 mol, 2 mol, and 5 mol) in organic acid applications were used. In order to evaluate the effects of extraction time on extraction efficiency, four different extraction time (1 h, 3 h, 24 h, and 72 h) were examined. The heavy metal extraction studies were carried out using four different industrial sludges, which were taken from a dyestuff industry, two metal industries, and an organized industrial district. The extraction efficiencies were determined depending on the concentration of extracting reagent and extraction time. The most effective extraction reagent was determined for each heavy metal of each sludge sample. In the case of one of the organic acid was the most effective reagent, the most effective extraction time was also determined.