Sığ jeofizikte geniş ölçekli araştırmalar
Large-scale exploration in near surface geophysics
  1. Tez No: 169201
  2. Yazar: SERŞAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MAHMUT DRAHOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: arkeoloji, askeri, çevre geniş-ölçekli jeofizik, hidrojeofizik, sı| jeofizik, tarım. IV, agricultural archaeology, environmental, hydrogeophysics, large-scale geophysics, military, near-surface geophysics
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
SIĞ JEOFİZİKTE GENİŞ ÖLÇEKLİ ARAŞTIRMALAR ÖZ Sığ jeofizik genelde derinliği 0 ile 100 m arasında bulunan sığ yapılan belirlemek için uygulanır.Bu teknikte amaç;derinlik, boyut ve uzanım gibi fiziksel özellikleri bulmaya çalışmaktır. Sığ jeofizik; jeoloji, hidrojeoloji, çevre, mühendislik, madencilik, arkeoloji, tarım alanlarında ve askeri alanlarda yaygm olarak uygulanır. Sığ jeofizikte manyetik, özdirenç, yer radarı, sismik, VLF (Very Low Frequency), TEM (Transient ElectroMagnetic), RMT (Radio MagnetoTelluric) gibi elektromanyetik yöntemler kullamlır. Bu yöntemler genellikle çalışma yapılacak alanın özelliklerine göre seçilir. Geniş ölçekli jeofizik aramacılık ise; yüzölçümü 1 hektardan başlayıp yüzlerce hektara kadar olan çok büyük alanlarda bir veya birden fazla jeofizik yöntemin birarada kullanılmasıyla yapılan jeofizik çalışmalar bütünüdür. Geniş ölçekli sığ araştırmalarda kaliteli veri toplamak ve duyarlığı yüksek alet ve ekipmanlar kullanılmalıdır. Arkeoloji, tarımsal, çevresel, hidrojeofizik ve askeri alanlarda yapılan çalışmalar genellikle geniş ölçekli olarak uygulanmaktadır. Arkeolojik alanlarda arkeolojik yapıların belirlenmesi, tarımsal alanlarda toprak özelliklerinin tespiti, çevresel alanlarda atık depolama alanlarının saptanması, hidrojeofizikte akiferlerin yeri, uzamım ve büyüklüklerinin belirlenmesi ve askeri alanlarda da gömülü durumdaki patlamamış askeri malzemelerin saptanması için geniş ölçekli sığ araştırmalar yaygın olarak kullanılır.
Özet (Çeviri)
LARGE - SCALE EXPLORATION IN NEAR SURFACE GEOPHYSICS ABSTRACT Near surface geophysics generally apply to determine the shallow structures, which vary between depths of 0 and 100m. Aims of this technique are to study locating the physical proprerties such as depths, dimensions, and extensions. Near surface geophysics is commonly applied in geology, hydrogeology, environmental, engineeering, mining, archaeology, agricultural and military areas. In last decade, the magnetic, resistivity, ground penetrating radar, seismic, electromagnetic, such as VLF (Very Low Frequency), TEM (Transient ElectroMagnetic), RMT (Radio MagnetoTelluric), methods have been used. This methods generally choose according to characteristics of survey area. Large-scale geophysical exploration is applied in very large areas, which might be from 1 ha to hundreds of hectares, and one or one more than geophysical methods are used together in the survey.In the large-scale explorations,the data could be collected as high quality, and the instruments and equipments with high sensitivity could also be used. In the archaeological, agricultural, environmental, hydrogeophysical, and military areas, the studies are generally applied the large-scale explorations. Large -scale geophysical survey is widely applied in archaeological sites to detect the archaeological remains; in agricultural areas for determine the properties of soil; in environmental fields to establish the waste storage sites; in hydrogeophysics to determine the dimensions, extensions, and the location of aquifers; in military areas to detect the burial unexploded ordnance (UXO).