Hierarchical constraint solver
Hiyerarşik kısıt çözücüsü
  1. Tez No: 169202
  2. Yazar: ZERRİN YUMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TATYANA YAKHNO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Kısıt tatmin problemleri, kısıt hiyerarşileri, esnek kısıtlar, aşın kısıt içeren problemler, yapı planlaması problemleri, Constraint satisfaction problems, constraint hierarchies, soft constraints, over-constrained problems, layout problems. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
HIYERARŞİK KISIT ÇÖZÜCÜSÜ ÖZ Kısıt programlama pek çok kombinasyona dayalı problemin, yalnızca problemin tanımının bildirilmesi yoluyla modellenmesi ve özel çözüm algoritmaları ile çözülmesini sağlayan bir programlama yaklaşımıdır. Problem değişkenleri üzerinde kısıtlar tanımlanır ve bu kısıtlar her bir değişkenin alabileceği değer kümesinde eksilmelere neden olur. Bazı durumlarda, problemdeki bütün kısıtlan çözmek mümkün değildir ya da kullanıcı kısıtlar üzerinde bazı öncelikler belirtmek isteyebilir. Bu tür problemleri çözmek için geliştirilen yöntemlerin başında kısıt hiyerarşileri gelir. Bu çalışmada, bir C++ kütüphanesi olan ILOG Solver'ı genel kısıt çözücü olarak kullanan hiyerarşik bir kısıt çözücü tanımlanmıştır. Ayrıca, yapı planlaması problemlerinin hiyerarşik olarak çözülmesini sağlayan ve kolay kullanım sağlayan bir program geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
HIERARCHICAL CONSTRAINT SOLVER ABSTRACT Constraint programming is an approach for solving mostly combinatorial problems by declaratively describing the problem and using special solving algorithms. Restrictions called constraints are stated over the problem variables that reduce the values each variable can take. In some cases it is not possible to satisfy all constraints or the user can state some preferences on them. One of the techniques to solve this kind of problems is modeling and solving the problem as a constraint hierarchy. This research describes a Hierarchical Constraint Solver (HIS), which is developed in C++ using ILOG Solver as an ordinary constraint solver. HIS is based on refining algorithm. In addition, a program is developed to solve over-constrained layout problems with a friendly user interface.