Çok noktalı derin çekme
Multi point deep drawing
- Tez No: 169214
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUAMMER GAVAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deep Drawing, Flexible Forming, Multi Point Die, Multi Point Forming
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bilim ve teknolojide son yıllarda meydana gelen hızlı gelişmeler endüstride de hızlı gelişmelere neden olmaktadır. Bugün imalat endüstrisinde sac metal kalıpçılığı ve özellikle sac metallerin derin çekme yöntemiyle şekillendirilmesi önemli bir yer teşkil etmekte ve bunun önemi her geçen gün giderek artmaktadır. Küreselleşmekte olan dünyada rekabet şartlan da giderek artmaktadır, imalat endüstrisinde artan rekabet şartlarına rağmen üretimdeki birim maliyetlerin azaltılması oldukça zordur. Sac metal kalıpçılığı için imalat maliyetlerinin azaltılması kalıp maliyetinin azaltılması ile mümkün olabilmektedir. Çok noktalı biçimlendirme metodu kalıbın imalat maliyetlerini azaltmakta ve esnek kullanım alanı sağlamaktadır. Çok noktalı biçimlendirmede, konvansiyonel kalıplarda kullanılan tek zımba yerine yükseklikleri ve çaplan ayarlanıp değiştirilebilen birden fazla zımbalar kullanılmaktadır. Bu çalışmada, çok noktalı biçimlendirme teknolojisinden faydalanılarak çok noktalı derin çekme işlemi için deney seti hazırlanmış Erdemir 7114 kalitesindeki derin çekmeye elverişli sacdan çok noktalı zımba kullanılarak verilen takım geometrisi ve çekme hızı ile kademeli dikdörtgen kabın derin çekme özellikleri incelenmiş, kabın yırtılmadan çekilebileceği taslak malzeme şekli tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler : Çok Noktalı Biçimlendirme, Çok Noktalı Kalıp, Derin Çekme, Esnek Biçimlendirme.
Özet (Çeviri)
In recent years, innovations on science and technology are bringing about rapid developments in the industry, too. Today, die making for sheet metal and especially forming of sheet metals by the process of deep draw have a considerable importance in manufacturing industry, and the importance is increasing everyday. Competitive conditions are becoming more challenging on the Globe which is globalizing rapidly. Minimizing unit costs of production is getting harder in manufacturing against those competitive and challenging conditions. To decrease the production costs of die making for sheet metal can be possible as long as decrementing cost of die also. Process of multi point forming decreases production cost of die and provides flexible usage. Multiple punches, which can be set by their heights and diameters, are using with multi point forming instead of single punch using with conventional die. In this thesis, a test set has been prepared for multi point deep draw process utilizing the multi point forming technology. Drawability attributes of gradually rectangular shaped container has been observed using a sheet, which has the quality of Erdemir 7114 and is suitable for deep draw process, and also using multi pointed punch with a given tool geometry and a draw velocity. The draft shape of material to be drawn has been determined without tearing container.