Türkiye'de endüstri mühendisliğinin mevcut durumu ve sorunlarının belirlenmesine yönelik bir araştırma
A research on determination of current conditions of the work and problems of the industrial engineering in Turkey
- Tez No: 169223
 - Danışmanlar: PROF.DR. ALİM IŞIK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Endüstri, Meslek, Mühendislik, Industry, Engineering, Occupation
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 50
Özet
Ill TÜRKİYE'DE ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİNİN MEVCUT DURUMU VE SORUNLARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA Başak GÜRKAN Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2005 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Alim Işık ÖZET 19. yüzyıl sonlarında oluşan Endüstri Mühendisliği kavramının farklı tanımları yapılmaktadır. Bu tanımlar içinde en fazla kabul göreni ve geçirdiği evrimsel süreç sonunda günümüzde geldiği noktayı en iyi belirleyen tanım, Amerika Endüstri Mühendisleri Odası tarafından yapılanıdır. Bu tanıma göre, Endüstri Mühendisliği;“insan, makine ve malzemeden oluşan bütünleşik sistemlerin tasarımı, geliştirilmesi ve kurulması ile ilgili bir bilim dalıdır”. Bu bilim dalı, bu tür sistemlerden elde edilecek sonuçların belirlenmesi, kestirilmesi ve değerlendirilmesinde Matematik, Fizik ve Sosyal Bilimlerdeki özel bilgi ve beceriyi mühendislik çözümleme ve tasarımının ilke ve yöntemleriyle birleştirerek kullanır. Diğer bir ifadeyle, Endüstri Mühendisliği insan, makine ve teçhizattan oluşan sistemlerin tasarımı, geliştirilmesi ve kurulumu ile ilgili sorunları çözmeğe çalışır. Genel olarak, üretim birimlerinde çalışan endüstri mühendisleri üretim sistemlerinin verimliliğini arttırmaya çalışırlar. Bu açıklamalardan da görüldüğü gibi, Endüstri Mühendisliğini diğer mühendislik dallarından ayıran önemli nokta; diğer mühendislerin hammaddesinin fiziksel ya da kimyasal yapıda olmasına karşın, Endüstri Mühendislerinin hammaddesinin daha çok insanları da içeren bir ortam, yani sistem olmasıdır. Bu araştırmada, Türkiye'de Endüstri Mühendisliğinin mevcut durumu, çalışma koşullan ve sorunları, bir anket çalışmasıyla ortaya konmuştur. Mesleğin geleceğine ilişkin bazı öneriler geliştirilmiştir. Araştırma sonunda, endüstri mühendisi olarak çalışanların önemli bir bölümünün, Endüstri Mühendisliği eğitim programlarının özellikle bilgisayar teknolojileri ve programlama konularında güncelleştirilmesi ve desteklenmesinin gerekliliği konularında odaklandığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV A RESEARCH ON DETERMINATION OF CURRENT CONDITIONS OF THE WORK AND PROBLEMS OF THE INDUSTRIAL ENGINEERING IN TURKEY Başak GÜRKAN Industrial Engineering Department, Master Thesis, 2005 Supervisor: Prof. Dr. Alim IŞIK SUMMARY There have been many different definitions of Industrial Engineering which came into existence at the end of 19th century. The mostly accepted definition is the definition of Association of American Industrial Engineering that has determined the position of IE after the evolutionary process of it. According to this definition; Industrial Engineering is related to the design, development and establishing of the compound systems which are human, machine and material. It uses the specific knowledge and skills of mathematics, physics and social studies in order to determine, estimate and evaluate the results of these kinds of systems with the principles and methods of engineering analysis and design. As all the scientific branches, engineering tries to solve the problems of the universe. Industrial Engineers make appropriate designs to process with the maximum productivity of human, machine and materials. As another definition, Industrial Engineering tries to solve the problems of system's designs, improvement and settings which have human, machine and material. It tries to get the results, estimates and evaluations from these kinds of systems. Generally, Industrial Engineers try to increase the productivity of production systems. These descriptions show a significant detail of industrial engineering from the other engineering branches. Although the raw materials of other engineers are physical or chemical, the raw material of Industrial Engineers is an environment that includes human. In this research, the situation, conditions of the work and problems of Industrial Engineering has been determined by the questionnaire in Turkey. As a result, it has been obtained that education programs of Industrial Engineering department should be included more credits of computer science and computer applications lessons and their practical applications.