Simav ilçesinde farklı enerji kaynakları ile bina ısıtılmasının ekonomik analizi
Economical analysis of building heating with different energy sources in Simav
  1. Tez No: 169222
  2. Yazar: HASAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif Enerji Kaynağı, Ekonomik Analiz, Jeotermal Enerji, Merkezi Isıtma, Simav, Central Heating, Different Energy Sources, Economic Analysis, Geothermal Energy, Simav
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
IV SİMAV İLÇESİNDE FARKLI ENERJİ KAYNAKLARI ELE BİNA ISITILMASININ EKONOMİK ANALİZİ Hasan ŞAHİN Endüstri Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2005 Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Mustafa TÜRENGÜL ÖZET Enerji, günümüzde tüm dünya ülkelerinin en başta gelen sorunları arasında yer almaktadır. Bunun en önemli nedenleri; nüfus artışı, sanayileşme ve yaşam standartlarının yükselmesi olarak gösterilmektedir. Ülkelerin enerji ihtiyacı, nüfus artışına ve gelişmelere paralel olarak artmaktadır. Bu nedenle, fosil kökenli enerji kaynaklarından daha kapsamlı yararlanma yolları araştırılırken diğer yandan da yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde durulmaktadır. Ülkemiz için önemli bir potansiyel teşkil eden jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının artan ölçüde kullanılması, ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayabilir. Günümüzde genellikle, doğal gaz, fuel-oil, kömür ve jeotermal enerji ile konut ısıtılması yapılmaktadır. Bunlardan doğal gaz ve jeotermal enerji, kömürle ısıtmaya göre daha az kullanılmaktadır. Bu çalışmada; ilk bölümde enerji kaynaklarının tanımı yapılarak, birincil ve ikincil enerji kaynakları açıklanmıştır. İkinci bölümde, yenilenebilir enerji kaynaklarından olan jeotermal enerjinin tanımı yapılarak, Dünya ve Türkiye'deki rezervleri üzerinde durulmuş ve konut ısıtmasındaki avantajlı yönleri anlatılmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde, önceki çalışmalara yer verilmiştir-. Dördüncü. bölümde ise Simav ilçesinde 100 m2 alana sahip bir daireli ve 4 katlı bir konut örnek alınarak, bu konutun Tunçbilek linyit kömürü, Soma linyit kömürü. Seyitömer linyit kömürü, fuel-oil ve jeotermal enerji gibi beş farklı alternatif enerji kaynağı ile ısıtılabilmesi için gerekli ilk yatırım ve yıllık ısınma maliyetleri incelenmiştir. Ayrıca, binaların ısıtılmasında jeotermal enerjiden faydalanılmasının ekonomik olup olmadığı araştırılmıştır. Bunun için 100 m2'lik bir dairenin ısıtılmasında kullanılan yakıtların ekonomik analizi yapılmıştır. Yapılan ekonomik analiz sonucunda, jeotermal enerji ile ısınmanın diğer alternatif enerji kaynaklarına göre daha ekonomik olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ECONOMIC ANALYSIS OF BUILDING HEATING WITH DIFFERENT ENERGY SOURCES IN SIMAV Hasan,ŞAHİN Industry Engineering, Master Thesis, 2005 Thesis Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Mustafa TÜRENGÜL SUMMARY Energy is one of that leading problems the whole of World countries nowadays. The most important causes of this problem are specified as increased population, industrialization and rise of life standards. Energy need of countries increases as parallel to population increase and advances. For this reason, how to use fossil based energy sources be searched should more widely. Using increasing values of renewable energy sources like geothermal energy that is of an important potential im T-w-key, should provide -big -benefit for economy. Nowadays house heating is generally been by natural gas, fuel oil, coal and geothermal energy. Natural gas and geothermal energy in these energy sources are used less than by coal heating. In this study, at the first part, primary and secondary energy sources were explained with the definitions of the energy sources. At the second part, reserves were investigated in the World and in Turkey with the definitions of the geothermal energy and that were told its advantageous sides for house heating of that geothermal energy is renewable an energy source. At the third part, former studies were showed. At the fourth part, a house that has four storeys and one hundred square meters flat was taken sample. Because this house can be heated with five different alternatives* Turiçbîle'k lignite coal, Somaligmte coal, Seyitömer lignite coal, 'fuel oil and geothermal, neoessa^,:iaM:4E3t«stae«iia^ In addition, at heating building of geothermal energy whether became economic was researched. Economic analysis of used fuels at heating to a flat that is one hundred square meters been done. According to result of this economic analysis, heating with geothermal energy is more economic than heating with other energy sources