İyonkürede HF dalgalarının yansıma ve geçme katsayılarının hesaplanması
Calculation of refraction and transmission indices of HF waves in the ionosphere
  1. Tez No: 169265
  2. Yazar: GÜLŞEN CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET AYDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yansıma, Kırılma, Geçme, Elektron yoğunluğu, Reflection, Refraction, Transmission, Electron Density II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi IYONKUREDE HF DALGALARININ YANSIMA VE GEÇME KATSAYILARININ HESAPLANMASI Gülsen CEYLAN FIRAT Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2004, sayfa : Bu tez çalışmasında, iyonküre tabakalar halinde düşünülerek, elektromanyetik dalganın dik ve eğik yayılımı için yansıma (R) ve geçme (T) katsayıları hesaplanmıştır. Hesaplamalar saat 01.00-10.00 YZ aralığında yapılmıştır. R ve T sabitlerinin yükseklik ve mevsimlerle değişimleri incelenmiştir. R ve T değerleri 01.00-05.00 YZ aralığında hemen hemen sabit kalırken, saat 05.00-06.00 YZ den itibaren değerlerinde değişikler görülmektedir. Elektron yoğunluğunun az olduğu mevsimlerde, elektromanyetik dalga daha üst bölgelerden yansımaktadır. Dalganın düşeyle yaptığı açı büyüdükçe yansıma daha düşük yükseklilerde olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ms. D. Thesis CALCULATION OF REFRACTION AND TRANSMISSION INDICES OF HF WAVES IN THE IONOSPHERE Gülsen CEYLAN Fırat University Granduate school of Natural and Applied Science Department of Physics 2004, Page: In this thesis, reflection (R) and transmission (T) coefficients have been calculated for perpendicular and oblique propagations of the electromagnetic wave in the horizontally stratified ionosphere. Calculations are carried out between 01.00-10.00 LT. The altitudinal and seasonal variations of R and T have been investigated. While the value of R and T are constant between 01.00-05.00 LT, the change in the values have been observed between 05.00-06.00 LT. The reflection height of the electromagnetic wave is height during the seasous while its electron density is low. If the angle between vertical and propagation vector of the wave is large, the reflection height is low.