Arı ürünlerinin (bal, arı sütü, polen ve propolis) mikrofloralarının ve antimikrobiyal aktivitelerinin incelenmesi
The study of bee products (honey, royal jelly, polen and propolis) microphlora and antimicrobial activities
- Tez No: 169266
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NAZMİ GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Arı ürünleri, Bal, Arısütü, Polen, Propolis, Antimikrobiyal aktivite, Mikroflora. VI, Bee product, Honey, Royal Jelly, Polen, Propolis, Antimicrobial Acticity, Microphlora
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ARI ÜRÜNLERİNİN (BAL, ARISÜTÜ, POLEN ve PROPOLİS) MİKROFLORALARININ VE ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERİNİN İNCELENMESİ Neval BAYRAK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2005, Sayfe: 56 Bu çalışmada, market ve eczanelerde satılan değişik markalı bal, arısütü ve polen örnekleriyle, farklı arıcılardan temin edilen propolis örneklerinin mikrofloralan ve antimikrobiyal aktiviteleri incelendi. Bal, ansütü, polen ve propolisteki canlı mikroorganizmaların sayımında Plak Kültür Metodu (Dilüsyon Metodu) kullanıldı. Toplam mikroorganizma sayımı için Plate Count Ağara; maya ve küf sayımı için Patates Dekstros Agarş: koliform bakteri ve E.coli sayımı için Eosin Methylen Blue (EMB) Agara; Staphylococcus sayımı için Chapman Agara; Salmonella ve Shigella sayımı için Salmonella - Shigella (SS) Agara ekim yapıldı. An ürünlerinin antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesinde Oyuk Agar Metodu kullanıldı. Mikrofloralan incelenen bal ve propolis örneklerinin tümünde küf ve maya üremesi olmamasına rağmen, an sütü ve polen örneklerinde küf ve maya üremesi görüldü. Propolis örneklerinde bakteri üremesi görülmemesine karşın polen, an sütü ve bal örneklerinde bakteri üremesi görülmüştür. Çalışılan an ürünlerinin tümünün farlı oranlarda antimikrobiyal ve antifungal etkiye sahip olduklan belirlendi. En yüksek antibakteriyal ve antifungal etkiye sahip an ürünü ise propolis olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis THE STUDY OF BEE PRODUCTS ( HONEY, ROYAL JELLY, POLEN AND PROPOLIS) MICROPHLORA AND ANTIMICROBIAL ACTIVITIES Neval BAYRAK FIRAT UNIVERSITY SCIENCE INSTITUTE BIOLOGY DEPARTMENT 2005, Page: 56 In this study honey, royal jelly, and polen samples which are sold in markets and pharmacies, and propolis samples' microphloras and antimicrobic activities were examined. While counting alive microorganisms in these products we used Disc Culture Method (Dilusion Method). We painted fort he total microorganism counting to Plate Count Agar, for mould and ferment count to Potatoes Desktros Agar, for counting coliform bacterium and E.cdi to Eosin Methylen Blue (EMB) Agar, for counting Staphylococcus to Chapman Agar, for counting Salmonella - Shigella to Salmonella - Shigella (S:S) Agar. We left the plaques to incubation in suitable heat and time. After the incubation we counted the colonies in petri boxes that contain 20-200 colonies. We calculated the average number. We multiplied this number with infrequency factor. So at the end we found alive microorganism number in lgr or in 1 mg. There was not fungi and yeast growth in the examined honey and propolis samples. On the other hand it was observed that fungi and yeast were grown in the studied royal jelly and polen. Also, it was reported that no bacteria was grown in the propolis samples while bacteria were grown in pollen, royal jelly and honey samples. It was dedected that the studied honey product had in a different ratio of antimicrobial and antifungal effects. It was determined the propolis had the highest antimicrobial and antifungal effects.