Savakların akım karakteristiklerinin ve mansap havuzunda oluşturdukları penetrasyon derinliklerinin incelenmesi
Determination of flow characteristics of weirs and bubble penetration depth in the downstream receiving pool
- Tez No: 169268
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EMİN EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Savak, Penetrasyon derinliği, Jet genişliği, Hava sürüklenmesi, Havalandırma, Nap, Jet yörüngesi, Kabarcık, Mansap havuzu VI, Weir, Penetration depth, Jet expansion, Air entrainment, Aeration, Nappe, Jet trajectory, Bubble, Downstream receiving pool
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SAVAKLARIN AKIM KARAKTERİSTİKLERİNİN VE MANSAP HAVUZUNDA OLUŞTURDUKLARI PENETRASYON DERİNLİKLERİNİN İNCELENMESİ Fatma Zehra UNSAL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2005, Sayfa:56 Bu çalışmada; ince kenarlı, kalın kenarlı ve labirent savakların akım karakteristikleri üzerine bir dizi laboratuar çalışması yürütülmüştür. Bu savak çeşitleri ve bunların farklı şekilleri için maksimum penetrasyon derinlikleri ve jet genişliklerinin, debi ve düşme yükseklikleri ile bağlantılı olarak değişimleri araştırılmıştır. Bu çalışmada her savak tipi ve şeklinin; jet genişliği, penetrasyon derinliği ve jet yörüngesinin birbirinden oldukça farklı olduğu sonuçları gözlenmiştir. Labirent savaklardaki serbest düşen jetin genişliğinin, ince kenarlı trapez savaklardan ve ince kenarlı dikdörtgen savaklardan daha fazla olduğu görülmüştür. Labirent savakların, test edilen diğer savaklardan daha düşük penetrasyon derinliğine sahip olduğu gözlenmiştir. Ayrıca, dikdörtgen ve trapez savakların en yüksek penetrasyon derinliğine sahip olduğu da ispatlanmıştır. Burada, serbest düşen bir napın maksimum penetrasyon derinliğini, jet genişliğini ve kabarcık bölgesinin uzunluğunu hesaplamak için kullanımı kolay boyutsuz eşitlikler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF FLOW CHARACTERISTICS OF WEIRS AND BUBBLE PENETRATION DEPTH IN THE DOWNSTREAM RECEIVING POOL Fatma Zehra UNSAL Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering 2005, Page :56 This study presents the results of a laboratory study on the flow characteristics of sharp-crested weirs, broad-crested weirs, and labyrinth weirs. The variation of the maximum bubble penetration depth and the over fall jet expansion for different weir types and shapes was investigated in relation to discharge, and drop height. Moreover, flow characteristics of over fall jet in an open channel system were studied. In this study, it is observed that the over fall jet expansion, bubble penetration depth and jet trajectory for different weir types and shapes are very different from each other. The results show that over fall jet expansion at the labyrinth weirs is significantly more than the trapezoidal sharp- crested weir, the rectangular sharp-crested weirs. It is demonstrated that the labyrinth weirs have the lowest values of bubble penetration depth among the weirs tested. Furthermore, it was demonstrated that the rectangular and the trapezoidal were observed to have the highest bubble penetration depth among all weirs. Hence, dimensionless equations were obtained for predicting the maximum penetration depth of bubbles of free over fall nappe, for trajectory of free over fall nappe, for jet expansion of free over fall nappe, and the length of the bubble zone of free over fall nappe.