Hareketli sonlu elemanlar yönteminin incelenmesi
Investigation of the moving finite elements method
  1. Tez No: 169288
  2. Yazar: MEHMET ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN KÜRÜM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çözüm ağı üretimi, sonlu elemanlar yöntemi, hareketli ızgara teknikleri, hareketli sonlu elemanlar yöntemi, Mesh generation, moving finite element method, moving mesh methods. VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HAREKETLİ SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİNİN İNCELENMESİ Mehmet ÇINAR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 2005, Sayfa:79 Kısmi diferansiyel denklemlerin sayısal çözümünde yaygın olarak kullanılan yöntemlerden birisi sonlu elemanlar yöntemidir. Sonlu elemanlar yöntemi ile çözülecek diferansiyel denklem için, sınırlara dikkat edilmek şartıyla çözüm bölgesi, çözüm ağı olarak adlandırılan alt bölümlere ayrıştırılır. Bu bölge üzerindeki kısmi diferansiyel denklem çözümünde sonlu elemanlar yöntemi çoğu zaman yeterlidir. Ancak zaman bağımlı kısmi diferansiyel denklemlerde ve çözüm ağının bölgesel olarak değiştiği durumlarda, sonlu elemanlar yöntemi yerine hareketli sonlu elemanlar yöntemi kullanılması faydalıdır. Bu tez çalışmasında, hareketli sonlu elemanlar yöntemi incelenmiştir. Bu yöntem için gerekli olan koordinat dönüşümünün nasıl yapıldığı, çözüm ağı üzerindeki bölgesel değişikliğin nasıl olacağı ve bu değişikliklerde önemli bir etken olan monitor fonksiyonu seçimi konuları bir ve iki boyutlu durumda detaylandırılmıştır. Uygulama olarak, C++ tabanlı bir yazılım gerçekleştirilerek transformatörün klasik ve hareketli sonlu elemanlar durumuna göre analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF THE MOVING FINITE ELEMENTS METHOD Mehmet ÇINAR Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical and Electronics Engineering 2005, Page:79 The one of the commonly used methods for solution of partial differential equations is the finite element method. While a differential equation is solved by means of finite element method, the solution domain has to divide subregions called as mesh. The classical finite element method is sufficient for instance solution of partial differential equations. But, when time-dependent partial differential equations have existed and the mesh has changed through time, instead of classical finite element method, moving finite element method is employed. The use of moving finite element method provides to obtain a quick solution on the changing regions of mesh. In this thesis, moving finite element method is considered. For this purpose, transformation of coordinate, selection of monitor function which is very important for local modifications is detailed in one and high dimensions. As application, a software is realised based on C++.