Taban izolasyonlu binaların sarsma tablası deneyi ile dinamik davranışlarının incelenmesi
The examination of dynamic behaviour of base insulation building with shaking table experiment
  1. Tez No: 169287
  2. Yazar: ERKAN BAHÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN ALLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sarsma tablası, Taban izolasyonu, Sismik denetim IV, Shaking Table, Base Isolation, Seismic Control
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TABAN İZOLASYONLU BİNALARIN SARSMA TABLASI DENEYİ İLE DİNAMİK DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ Erkan BAHÇE Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı -2005- Yapıları, zeminlerinden etkileyen deprem kuvvetlerine benzer kuvvetlerle sarsarak içlerinde atalet kuvvetleri oluşturarak deprem etkilerine benzer etkiler altoda denenmek için sarsma tablası yapma düşüncesi 1960'lı yıllarda ortaya atılmış ve günümüze kadar hâlâ araştırmalar devam etmektedir. Bu çalışmada, deprem etkisi altodaki yapıların titreşimlerini azaltmak için kullanılan taban izolasyonu uygulaması deneysel olarak incelenmiştir. Bu deneysel çalışmada yapıya uygulanacak yer hareketi tasarlanan bir sarsma tablası ile sağlanmıştır.Deneyde ölçekli yapı modeli olarak çelik konstrüksiyondan oluşmuş üç katlı ölçekli bir bina modeli kullanılmıştır ve sistem cevaplarım ölçmek için ölçme cihazı olarak ivme ölçer kullanılmıştır.Deneysel çalışmanın yanı sıra deney düzeneğinin matematiksel modeli oluşturularak nümerik çözümleri de elde edilmiştir.MATLAB 6.5 paket programı kullanılarak elde edilen sonuçlar grafiksel olarak kıyaslanmış ve irdelenmiştir.Bu sonuçlara göre en iyi sönümleme 3. katta olmak üzere yaklaşık olarak %50 oranında elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EXAMINATION OF DYNAMIC BEHAVIOR OF BASE INSULATION BUILDINGS WITH THE SHAKING TABLE EXPERIMENT Erkan BAHÇE First University Machine Dynamic and Theory -2005- In this study, the application of base isolation systems that is used for decreasing vibration of structures under the earthquake excitation is experimentally investigated. The seismic motion is obtained by the designed shaking table in this experimental study. A three storey benchmark model is used as a scaled building model constructed by steel bars. In order to evaluate the efficiency of the base isolation system and effect of earthquake ground motions, both numerical analysis and shake table testing of the model with and without the isolation system were carried out. The accelerometer (Brüel&Kjaer Type 4384) is used as a sensor, which is connected to the change amplifier (Brüel&Kjaer Type2635) to amplify the obtained signal and transform the velocity and displacement signals. Then, the obtained signals are sent to the computer to create time and frequency dependent graphics. It was found that the displacement of third floor of the base isolated building was approximately 50% more decreased than that of the building without the base isolated system.