Mandibuler implant tutuculu overdenture uygulamalarında, kısa implantların ve tutucu tiplerinin farklı kemik dansiteleri üzerinde oluşturacağı streslerin üç boyutlu sonlu elemanlar stres analiz yöntemi ile biyomekanik olarak incelenmesi
Biomechanical investigation of stress caused by short implants and retainer types on different bone densities in mandibular implant retained overdenture applications by THREE-dimensional finite element stress analysis method
  1. Tez No: 753740
  2. Yazar: GİZEM KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH BERKSUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bar tutucular, FEA, kısa implantlar, locator tutucular, standart implantlar, Bar attachment, FEA, short implants, locator attachment, standart implants
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın amacı, mandibuler tam dişsiz arklarda; farklı uzunluklardaki implantlar üzerine planlanan farklı tutucu tiplerini içeren hareketli overdenture protezlerin, kendileri ve ilişkili çevre kemik dokuları üzerindeki stres dağılım farklılıklarını görmektir. Çalışmada bu hareketli overdenture protezlerin simule edileceği bilgisayar görüntülü sonlu elemanlar stres analiz sistemi kullanılmıştır. Bu sistem ile kortikal ve trabeküler kemik, implantlar, tutucular üzerinde oluşan stres ve gerilim değerleri ölçülmüştür. Araştırmada tam dişsiz alt çene vakaların aynı çaplarda ama farklı uzunluklarda 4 implant desteği ile planlanan tedavilerde modeller üzerine farklı tutucu tipleri kullanılmıştır. Çalışmanın gruplarında kullanılan implant uzunları standart uzunluklardaki implantlar ve kısa implantlardır. Çalışmada kullanan farklı protetik üst yapı tutucu tipleri ise locator ve bar tutuculardır. Bu farklı grupları overdenture protetik üst yapının kemik üzerideki stres değerleri analiz edilmiştir. İmplant destekli tam protezlerde stres dağılımları açısından, gerek standart veya kısa implant seçimi gerek ise locator veya bar destekli tutuculuların kullanımında bir sakınca gözlenmemiştir. Standart implantlarda aynı tutucular kullanıldığında kısa implantlara nazaran daha dengeli stres dağılımı görülmüştür. Bu sebeple hem standart hem de kısa implant kullanmanın mümkün olduğu vakalarda standart implant kullanımı önerilmektedir. Aynı tipteki implantların üzerine locator ve bar destekli tutucuları kıyasladığımızda locator destekli tutucuların daha orantılı stres dağılımı gösterdiği görülmüştür. Bu sebeple seçme şansımız olan hastalarda locator destekli tutucuların kullanımını öneririz. Tüm bu sonuçlar ve öneriler doğrultusunda sonlu elemanlar analiz yönteminin dijital tabanlı bir in vitro deney yöntemidir ve daha iyi sonuçlara ulaşmak için klinik çalışmalar ile desteklenmesi gereklidir. Bu çalışmanın gelecekte yapılacak klinik çalışmalara yol göstereceği ve referans alınacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to study in mandibular completely edentulous arches; is to see the stress distribution differences of removable overdenture prostheses with different attachment types planned on implants of different lengths, on themselves and the associated surrounding bone tissues. In the study, a computer imaged finite element stress analysis system was used to simulate these removable overdenture prostheses. With this system, the stress and tension values on cortical and trabecular bone, implants and holders were measured. In the study, different holder types were used on the models in the treatment of completely edentulous mandibular cases with the support of 4 implants of the same diameters but different lengths. The implant lengths used in the study groups are standard length implants and short implants. The different prosthetic superstructure holder types used in the study are locator and bar holders. The stress values of these different groups on the bone of the overdenture prosthetic superstructure were analyzed. In terms of stress distributions in implant-supported complete dentures, no harm was observed in the selection of standard or short implants, or the use of locator or bar-supported holders. When the same holders are used in standard implants, a more balanced stress distribution was observed compared to short implants. For this reason, the use of standard implants is recommended in cases where it is possible to use both standard and short implants. When we compared the locator and bar supported holders on the same type of implants, it was seen that the locator supported holders showed more proportional stress distribution. For this reason, we recommend the use of locator-supported holders in patients with whom we have a choice. In line with all these results and recommendations, the finite element analysis method is a digital-based in vitro experiment method and needs to be supported by clinical studies to achieve better results. It is thought that this study will guide and reference future clinical studies.