Çaprazlama ve mutasyonun ortogonal ve sözde rassal başlangıç populasyonları üzerindeki etkileri
The effects of the crossover and mutation on the orthogonal and the quasi-random initial populations
- Tez No: 169302
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ KARCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Sözde-rassal Populasyonlar, Ortogonal Populasyonlar, Reel-kod Şema Teoremi. EX, Quasi-random Populations, Orthogonal Populations, Real-coded Schema Theorem. X
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇAPRAZLAMA VE MUTASYONUN ORTOGONAL VE SÖZDE RASSAL BAŞLANGIÇ POPULASYONLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Pınar SANAÇ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı 2005, Sayfa:64 Bu tezde, çaprazlama ve mutasyon operatörlerinin sözde-rassal ve ortogonal populasyonlar üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu populasyonların ne tür şemalar oluşturduğu ve oluşturulan şemalar iyi ise, bunların çaprazlama ve mutasyon sonrasında korunup korunamadığı incelenmiştir. Ayrıca bu şemalar rassal populasyon şemaları ile karşılaştırılmıştır. Bu çalışmada reel şemalar için uygun olan, reel-kod şema teoreminden yararlanılmıştır. Ayrıca, tek noktalı, n-noktalı ve düzenli çaprazlamanın populasyonlara olan etkileri araştırılmıştır. Daha sonra mutasyonun aynı populasyonlar üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yapılan incelemelerde en iyi şema yapısını oluşturan populasyon türünün ortogonal populasyon olduğu, daha sonra sözde-rassal populasyonlardan Halton populasyonun geldiği ve ardından da Hammersley populasyonun geldiği gözlemlenmiştir. Rassal populasyon ise en düzensiz ve en kötü şema yapılarını oluşturmuştur. Şema yapısını en fazla mutasyonun bozduğu gözlemlenmiştir. Mutasyon oranının arttırılması, iyi oluşturulan şema yapılarına bozucu etkiler göstermiştir. Çaprazlamanın ise şemanın tanımlama uzunluğuna ve çaprazlama noktasına göre bozucu etkisinin olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis THE EFFECTS OF THE CROSSOVER AND MUTATION ON THE ORTHOGONAL AND THE QUASI-RANDOM INITIAL POPULATIONS Pınar SANAÇ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Computer Engineering 2005, Page: 64 In this thesis, the effects of the crossover and mutation on the quasi-random and the orthogonal populations have been investigated. It was investigated that these populations generate which types of schemata and the probabilities of survival of schemata after the crossover and the mutation were observed. It has been researched the schemata are survive after crossover or mutation. Moreover, these schemata have been compared with schemata of random populations. The real-coded schema theorem was used for this analysis, while this investigation had been done. The effects of the one-point, n-point and the uniform crossover on the populations have been investigated. Afterthat, the effects mutation on these populations have been researched. It was observed that the orthogonal populations have the best schemata. The Halton and Hammersley populations have the better schemata than the schemata of the random populations. The random populations have the worst and unsystematic schemata. Mutation has more disruptive effects on the schemata. If the mutation rates are increased, the good building blocks are disrupted. The crossover has disruptive effects depending on the defining length and order of cut-point.