Sınır elemanları yöntemi için otomatik veri üretimi ve elektrik alan problemlerine uygulanması
Automatic data producing for boundary element method and applying for electric fields problems
  1. Tez No: 169303
  2. Yazar: FATİH ÖZSARI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELÇUK YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: BEMTOOLBOX, ELECTRO, EFIELD, GUI, Automatic Data Producing, Boundary Element Method, Electric Fields
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tez çalışmasında, sınır elemanları yöntemi uygulamaları için otomatik veri üretimi gerçekleştirilmiş ve bu veriler kullanılarak elektrik alam hesabı yapılmıştır. Otomatik veri üretimi ve alan hesaplamaları için MATLAB'da BEMTOOL isimli bir program geliştirilmiştir. BEMTOOL programı, MATLAB içinde bulunan GUI editörü ile hazırlanmıştır. Öncelikle programın arayüzü geliştirilmiştir. Programın grafiksel objeleri ve menüleri oluşturularak Callback adı verilen geri çağırmalı fonksiyonları yazılmıştır. Programın tasarımı ve kontrolü yapıldıktan sonra, test amaçlı uygulamalar yapılmıştır. Uygulamaların doğruluğunu denetlemek amacıyla analiz sonuçlan, ELECTRO ve EFIELD programlarıyla karşılaştırılmıştır. Bunun yanında analitik çözümlerle de karşılaştırma yapılmıştır. Uygulamalar grafiksel olarak da desteklenmiştir. Uygulamaların büyük çoğunluğunun çeşitli yüksek seviyeli grafikleri çizilmiştir. Böylece elektrik alanındaki değişimlerin daha iyi gözlemlenmesi sağlanmıştır.Anahtar Kelimeler : BEMTOOL, ELECTRO, EFIELD, GUI, Otomatik Veri Üretimi, Sınır Elemanları Yöntemi, Elektrik Alam
Özet (Çeviri)
In this thesis, the automatic data producing is realized for application of boundary element method and electric fields are computed by using these data. For this purpose a software is developed in MATLAB which is called BEMTOOLBOX. This software is prepared with GUI editor in MATLAB. BEMTOOLBOX software is performed by using GUI editor in MATLAB. Firstly the interface of software is made. Software's graphical objects and menus are designed and the call back functions are then developed. After designing and controlling the software we have been performed some test applications for testing the developed software against to the other software which are called ELECTRO and EFIELD. Moreover, several comparisons are made according to the analytic solutions. Applications are supported with the graphics. Some applications results are shown with high level graphics. Thus the instantaneous changes on the electric fields can be seen more clearly.