Bazı tıbbi bitkilerde yararlı bileşenlerin ekstraksiyonu ve tayini
Extraction and determination of the useful components some in medical plants
  1. Tez No: 169348
  2. Yazar: CEMİLE BAL ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Isırgan otu, Kuş bumu, Ekstraksiyon, Mikrodalga fırın, Atomik Absorbsiyon Spektroskopisi, Gaz Kromatografisi/Kütle Spektroskopisi, Eser Metaller, Tıbbi Bitkiler, Urtica dioica, Rosa canina, Extraction, Microwave oven, Atomic Absorption, GC-MS, Trace metals, Herbal plants n
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI TIBBI BİTKİLERDE YARARLI BİLEŞENLERİN EKSTRAKSİYONU VE TAYİNİ Cemile BAL (ÖZCAN) Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Ana Bilim Dalı 2005, Sayfa:130 Bu çalışmada, yıllardır tıbbi amaçla kullanılan ısırgan otu (Urtica dioica) yapraklan ve kuşburnu (Rosa canind) meyvesinin gerekli eser ve mikro element konsantrasyonları tayin edildi. Bu amaçla örnekler mikrodalga (MW) fırınında çözünürleştirildi ve metal analizleri Atomik Absorbsiyon Spektroskopisi (AAS) ile yapıldı. Ayrıca örnekler çeşitli organik çözücülerle ekstrakte edildi ve ekstraktlar Gaz Kromatografîsi/Kütle Spektroskopisinde (GC-MS) değerlendirildi. Makro moleküllerin ayrılması için ekstraksiyon çözeltileri silikajelden geçirilerek süzüntünün GC-MS de kromotogram ve spektrumlan alınarak direk alınanlarla karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis Cemile Bal (Özcan) Fırat Umversty Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Chemistry 2005, Page: 130 In this study, the concentrations of necessary trace and micro elements were determined in the Rosa canına fruit and Urtica dioica leaves used to medicine purpose for years. For this aim, the samples were digested using microwave oven, and metal analysis were carried out by Atomic Absorption Spectrometry. In addition, the samples were extracted using various organic solvents and the extracts were examined by GC-MS. The extraction solutions were separated by using silicagel and both chromatograms and spectrums of the solutions were compared to each other.