Kayma kipli kontrol ve bulanık mantık kullanarak elektrikli araçların hız kontrolü
Control of electric vehicles using sliding mode control and fuzzy logic
- Tez No: 169349
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN AKPOLAT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Elektrikli araç, dayanıklı hız denetimi, Bulanık Mantık, Erişim Kuralı yaklaşımı IX, Electric vehicle, robust velocity control, Fuzzy Logic, Reaching Law approach X
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Fırat Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KAYMA KİPLİ KONTROL VE BULANIK MANTIK KULLANARAK ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN HIZ KONTROLÜ Gonca OZMEN KOCA Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı 2005, Sayfa: 62 Bu tezde, fırçasız doğru akım motoru kullanılan bir arkadan itişli elektrikli araç için dayanıklı hız denetleyicisi geliştirilmiştir. Öncelikle, elektrikli aracın matematiksel modeli hızlanma ve yavaşlama (frenleme) durumları için çıkartılmıştır. Tezin temel amacı; elektrikli aracın, farklı yol koşullarında ve farklı referans hız değerlerinde kararlı, güvenli ve yüksek performanslı hızlanmasını ve yavaşlamasını sağlayacak dayanıklı bir denetleyici tasarlamaktır. Bu amaçla, dayanıklı denetim yöntemlerinden biri olan Kayma Kipli Kontrol (KKK) sistem tasarımında kullanılan Erişim Kuralı (EK) yaklaşımı ile elektrikli araç için hız denetleyicisi tasarlanmış ve bu denetim yönteminin uygulanmasıyla ilgili problemler benzetim sonuçlarıyla gösterilmiştir. Daha sonra, Bulanık Mantık ve EK yaklaşımı birlikte kullanılarak yeni bir denetim sistemi geliştirilmiştir. Önerilen denetim sisteminin farklı yol koşulları ve farklı referans hız değerleri için dayanıklı bir denetim sağladığını gösteren benzetim sonuçları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTERS THESIS CONTROL OF ELECTRİC VEHICLES USING SLIDING MODE CONTROL AND FUZZY LOGIC Gonca OZMEN KOCA Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electronic and Computer Education 2005, Page: 62 In this thesis, a robust speed controller is developed for a rear driven Electric Vehicle (EV) in which a brushless DC motor is used. First of all, The mathematical models of EV are derived for both acceleration and deceleration cases. The main objective of the thesis is to design a robust controller that provides stable, safe and high performance acceleration and deceleration for different road conditions and different speed references. For this aim, a speed controller for the EV is designed using the Reaching Law (RL) Control approach which is a technique to design Sliding Mode Control (SMC) systems and the application problems of this system is developed by using Fuzzy Logic (FL) and RL approach together. Simulation results showing the robustness of the purposed controller for different road conditions and different reference speed values are presented.