Fuzzy sliding mode control with applications
Uygulamalarıyla bulanık kayma kipli kontrol
  1. Tez No: 655981
  2. Yazar: YUNUS OKUTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromekanik sistem modeli, bulanık kontrol, kayma kipli kontrol, bulanık kayma kipli kontrol, Electromechanical system model, fuzzy control, sliding mode control, fuzzy sliding mode control
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu tezde, kontrol sistemlerinin performansını artırmak için, ikinci dereceden belirsiz sistemler için bir bulanık kayma kipli kontrolcü (FSMC), eşdeğer kontrol yaklaşımı kullanılarak önerilmektedir. Önerilen çözüm algoritmasında bulanık çözüm tabanlı Oransal + İntegral + Türev (PID) kayma yüzeyi, bulanık anahtarlama kazancı ve bulanık sınır yüzeyi kullanılmıştır. Anahtarlama fonksiyonu olarak vızıltıyı ortadan kaldırmak için hiperbolik tanjant foksiyonu kullanılmıştır. Sistemin kararlılığı, doğrudan Lyapunov stabilite yaklaşımı kullanılarak kanıtlanmıştır. Kapalı döngü sistemin performansı, önerilen bulanık kayma kipli kontrolcünün ve tasarımda yer alan faktörlerin etkinliğini göstermek için elektromekanik sistemde deneysel bir uygulama yoluyla analiz edilmiştir. Dc motorlar endüstride konum kontrolü ve hız kontrolü gerektiren birçok uygulamada yaygın olarak kullanıldığından, deneysel uygulamalar için bir dc motor sistemi seçilmiştir. Deney seti, yüke bağlı bir DC motordan oluşur ve motor, çeşitli sensörleri çalıştıran diskleri taşıyan bir şaft ve bir takojeneratörden oluşmaktadır. İkinci dereceden doğrusal sistem parametreleri, ölçülen giriş-çıkış ölçüm verileri kullanılarak deneysel olarak belirlenmiştir. Sonuçlar, geleneksel kayma kipli kontrolcü (SMC), PID kontrolcü ve bulanık mantık kontrolcüsü ile birlikte karşılaştırmalı olarak sunulmuştur. Önerilen FSMC kontrolcü dış bozucuların etkisi altında kapalı döngü kontrol sisteminin performansını iyileştirdiği, kararlılığını korurken daha iyi çıkış davranışı gösterdiği ve kayma yüzeyine daha hızlı yaklaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the present thesis, a Fuzzy Sliding Mode Control (FSMC) for second-order uncertain plants is proposed using equivalent control approach to improve performance of control systems. A fuzzy solution based Proportional + Integral + Derivative (PID) sliding surface, fuzzy switching gain and fuzzy boundary layer are used in the proposed solution algorithm. As a switching function hyperbaulic tangent function is used to eliminate chattering. Asymptotic stability is proved using direct Lyapunov stability approach. The performance of the closed-loop system is analyzed through an experimental application to an electromechanical plant to show effectiveness of the proposed fuzzy sliding-mode control and factors involved in the design. A dc motor system is chosen for the experimental applications since the dc motors are widely used in the industry in many applications that require position control and speed control. Experimental setup consists of a dc motor connected to a load and the motor drives a shaft that carries disks that operate various transducers, and a tachogenerator. The second-order nominal plant parameters are experimentally determined using input-output measured data. The results are presented to make a quantitative comparison with the sliding mode control (SMC) and PID control. It is demonstrated that the proposed FSMC system improves the performance of the closed loop system with better tracking specifications in the case of external disturbances, better behavior of the output and faster convergence of the sliding surface while maintaining the stability.