Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatlarının kesişim bölgesindeki doğal radyoaktivite tayini
The determination of natural radioactivity in the intersect zone of the North Anatolian fault and East Anatolian fault
  1. Tez No: 169362
  2. Yazar: OKTAY BAYKARA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MAHMUT DOĞRU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Radyoaktivite, Radon, CR-39, KAFS, DAFS. VII, Natural radioactivity, Radon, CR-39, NAFZ, EAFZ. VIII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Doktora Tezi KUZEY ANADOLU VE DOĞU ANADOLU FAY HATLARININ KESİŞİM BÖLGESİNDEKİ DOĞAL RADYOAKTİVİTE TAYİNİ Oktay BAYKARA Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilira Dalı 2005, Sayfa: 82 Bu çalışmada, Türkiye'deki iki büyük ana fay hattı olan Kuzey Anadolu Fay Sistemi ile Doğu Anadolu Fay Sisteminin kesişim bölgesi olan Bingöl-Karlıova ve çevresinin doğal radyoaktivite seviyesi belirlenmiştir. Bu amaçla; Bingöl-Karlıova ve çevresinden su ve toprak örnekleri alınmış, sayıma hazır hale getirildikten sonra uygun sayım sistemleri ile radyoaktivite seviyeleri tespit edilmiştir. Toprak örneklerindeki ağır metal (Fe, Pb, Cu, K, Mn, Cr ve Zn) miktarları belirlenmiştir. Karasal kaynaklı gama radyasyon doz oram ölçümlerinin yanı sıra, CR-39 pasif algılayıcılar kullanılarak her iki fay zonunun kesişim yerlerindeki belirli bölgelerde fay çizgileri üzerindeki toprakta radon gazı ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen veriler ile çalışılan bölgenin genel bir radyoaktivite seviyesi belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis THE DETERMINATION OF NATURAL RADIOACTIVITY IN THE INTERSECT ZONE OF THE NORTH ANATOLIAN FAULT AND EAST ANATOLIAN FAULT Oktay BAYKARA Firat University Graduate School of Natural and Applied Science Physics Department 2005, Page: 82 In this study, the natural radioactivity of the two major intersect fault systems (zone of the North and East Anatolian Faults in Bingöl-Karlıova and its vicinity) of Turkey was determined. For this purpose, the samples of water and soil were collected from the studied area and they were prepared to determine their radioactivity levels by using the suitable detection systems. The heavy metal (Fe, Pb, Cu, K, Mn, Cr ve Zn) concentrations from soil samples have also been obtanied. Furthermore, terrestrial gamma radiation dose rates of the studied area have been measured and radon concentration of soil air in some fault lines in theintersect zone of the North and East Anatolian Fault were measured by using CR-39 passive nuclear track detectors.