Sıcak presleme yöntemiyle imal edilmiş AlSiMg-SiCp takviyeli kompozitlerin difüzyon kaynağı ile birleştirilebilirliğinin araştırılması
The investigation of joinability of with hot pressing manufactured AlSiMg-SiCp reinforced composites
- Tez No: 169371
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toz metalürjisi, sıcak presleme, MMK, difüzyon kaynağı, SiC partikül. X, Powder metallurgy, hot pressing, MMC, diffusion bonding, SiC particle. XI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SICAK PRESLEME YÖNTEMİYLE İMAL EDİLMİŞ AlSiMg-SiCP TAKVİYELİ KOMPOZİTLERİN DİFÜZYON KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLEBİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Uğur ÇALIGÜLÜ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metalürji Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 145 Bu çalışmada sıcak presleme yöntemiyle imal edilmiş AlMgSi-SiCp takviyeli kompozitler difüzyon kaynağı ile birleştirildi. MMK malzeme, AIMgSi alaşımı içerisine ortalama 42 u.m boyutlarında SiC tozu ağırlıkça % 5-10-20 oranlarında ilave edilerek üretilmiştir. Araştırmada farklı yüzdelerde hazırlanmış kompozit malzemeler aynı basınçlarda, farklı sıcaklık ve sürelerde difüzyon kaynağı ile birleştirilmiştir. Çalışmada özellikle, SiC tozlarının birleşme davranışı ve mikro yapıya olan etkisi incelenmiştir. Üretilen numuneler difüzyon fırını için uygun boyutlara getirilip, difüzyon kaynak yöntemi ile birleştirilmiştir. Difüzyon kaynakları argon koruyucu gaz atmosferinde, 0.26 MPa'lık dinamik yükleme ile, 20, 40 ve 60 dakikalık sürelerde ve 575-600 °C sıcaklıklarda yapıldı. Kaynak işlemlerinden sonra, numuneler kaynak birleşme arayüzeyine dik olarak kesilip, birleşme arayüzeylerinde mikroyapı, SEM, EDS analizi çalışmaları yapılmıştır. Mekanik test olarak mikrosertlik testi yapılmıştır. Yapılan optik mikroskop çalışmalarında, kompozitin homojen bir karışıma sahip olduğu ve gözenek miktarının düşük olduğu görülmüştür. Mikrosertlik deney sonuçlarında, matris alaşımı ve MMK malzeme arasında kaynaklı birleştirilmiş numuneler de çok az sertlik artışı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE INVESTIGATION OF JOINABILITY OF WITH HOT PRESSING MANIFACTURED AlSiMg-SİCP REINFORCED COMPOSITES Uğur ÇALIGÜLÜ Fırat University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Metallurgy Education 2005, Page: 145 In this study, AlSiMg-SiCP reinforced composites manifactured by hot pressing method which were combined with diffusion welding method. MMC material was produced by adding SiC powder with average 42 \xm dimension and 5-10-20 % in weight percent into it. In this study, composite materials prepared in different percents were combined with the diffusion bonding under the same pressure, different temperatures and durations. However, particularly the combination behaviour of SiC powder and its effect on the microstructure were examined. The manifactured samples were produced in suitable dimensions for the diffusion furnace and they were joined with the diffusion welding method. Diffusion weldings were applied under argon inert gas atmosphere, with a dynamic load of 0.26 MPa, in 20, 40 and 60 minutes and under a 575-600 °C temperature interval. After the welding processes, samples were cut perpendicular to the welding joining surface and the surface microstructure, SEM, EDS analysis studies were realized on the bonded surfaces. Microhardness measurements were applied as characteristic mechanic tests. The optical microscope studies had been shown that the composite material has a homogen mixture and the hole number very small. As a result of the microhardness experiment, it was observed a low hardness grade between the matrix and the MMC alloys.