Bağımsız güneş pili sistemlerinin bilgisayar ile kontrolü
The control of the stand-alone photovoltaic cell systems by computer
- Tez No: 169372
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CEBECİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş pili, hareketli sistem, güneş açıları. XIII, Photovoltaic cell, moving system, solar angles. XIV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ BAĞIMSIZ GÜNEŞ PİLİ SİSTEMLERİNİN BİLGİSAYAR İLE KONTROLÜ Ahmet ŞENPINAR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 11 7 Bu tezde, yenilenebilir/alternatif enerji kaynaklarından birisi olan güneş enerjisinden, güneş pilleri yardımıyla elektriksel olarak faydalanılmak amaçlanmıştır. Bu amaçla, biri sabit, diğeri hareketli olan iki bağımsız güneş pili sistemi kurularak verimleri karşılaştırılmıştır. Sabit sistem, deneyin gerçekleştirildiği bölgenin enlem, boylam değerlerine göre yapılan açısal hesaplamalar doğrultusunda, güneş ışığını maksimum alacak şekilde sabit bir eğimde yerleştirilmiştir. Hareketli sistem, güneş ışığından maksimum olarak faydalanmak üzere bir bilgisayar programı yardımıyla kontrol edilmiştir. Panelin çalışma prensibi, güneşle ilgili açılara ve matematiksel denklemlere dayanmaktadır. Kullanılan yazılım ile günün herhangi bir anına ait güneşin tüm açısal hesaplamaları yapılmıştır. Hesaplanan açılar yardımıyla, sabahtan akşama kadar güneşin iki eksenli (hem doğu-batı, hem de kuzey-güney) hareketi sürekli olarak izlenir. Gün içerisinde elde edilen her iki panele ait veriler sürekli olarak bilgisayara kaydedilmiş ve bir yazılım ile elde edilen veriler karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis THE CONTROL OF THE STAND-ALONE PHOTOVOLTAIC CELL SYSTEMS BY COMPUTER Ahmet ŞENPINAR Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical-Electronics Engineering 2005, Page: 117 In this thesis, it is aimed to get benefit from the solar energy which is one of the renewable / alternative energy sources by using photovoltaic cells electrically. The photovoltaic cell system which includes two stand-alone photovoltaic systems, one is the fixed and the other is moving, established to compare their efficiency. The fixed system is located as to get maximum sun light according to angular calculations due to the latitude and longitude values of the place where the experiment done. The moving system is controlled by a computer software to get maximum sun light. The operation principle of the array is based on the angles of the sun and the mathematical equations. All angular calculations were made by the software during whole daytime. The movement of the sun in two axis were observed continuously by the aid of these angles. The data from the two photovoltaic system taken in daytime and recorded and compared by the software.