Aşık edebiyatında peygamber kıssaları
Prophet's stories in literature of Aşık
- Tez No: 169370
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Âşık, Edebiyat, Din, Tasavvuf, Peygamber, Kıssa, Ayet, Âşık (wandering minstrel), Literature, Religion, Mysticism, Prophet, Story, Verse of the Holy Koran
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 296
Özet
ÖZET ÂŞIK EDEBİYATINDA PEYGAMBER KISSALARI Emine GÜLTEKİN Süleyman Demirel Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yüksek Lisans Tezi, 296 sayfa, Ocak 2006 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mehmet ÖZÇELİK Âşık Edebiyatında Peygamber Kıssaları adlı tezimiz, âşık edebiyatının en önemli temsilcileri arasında yer alan on âşığın şiirlerindeki peygamber kıssalarının tespiti ve açıklamasından meydana gelmiştir. Çalışmamız; ön söz, giriş, iki ana bölüm ve kaynakçadan oluşmaktadır. Giriş Bölümü'nde Âşık, Âşık Edebiyatı, Âşık Edebiyatının Tarihçesi ve Âşık Edebiyatının Tesirleri başlıkları altında bu konularla ilgili bilgiler verdik. Birinci Bölüm' de şiirlerini incelediğimiz, yaşadığı devrin önemli isimleri sayılabilecek on âşığın kısaca hayatı ve edebî şahsiyetlerinden bahsettik. Âşıkların sıralanmasında yaşadıkları yüzyıl dikkate alınmıştır. Çalışmamızın en önemli kısmım, İkinci Bölüm oluşturmaktadır. Bu bölümde âşıkların şiirlerinde yer verdiği peygamberler ve kıssaları, başta Kur'ân-ı Kerîm olmak üzere, çeşitli kaynaklardan istifade edilerek tespit edilmiş ve konunun işlendiği nazım birimleri açıklanmaya çalışılmıştır. Peygamberler ve örnek şiirlerini ele aldığımız âşıklar alfabetik sıraya göre tasnif edilmiştir. Dip not verilirken yazar soyadı ve eserin basım tarihi, ardından şiirin geçtiği sayfa numarası ve dörtlük numarası yazılmıştır. Kaynakça, çalışmamız sırasında faydalandığımız eserlerden meydana gelmiştir. Sıralama, yazarların soyadları esas alınarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROPHET'S STORIES IN LITERATURE OF ÂŞIK Emine GÜLTEKİN Süleyman Demirel University, Department of Turkish Language and Literature Thesis of the master, 296 pages, January 2006 Thesis Advisor : Associate Professor Mehmet ÖZÇELİK Our thesis called Prophet's Stories In Literature Of Âşık (wandering minstrel) is made up of determination and explanation of prophet's stories in poems of ten poets who are the most important represantatives of wandering minstrel literature. Our study is formed by preface, introduction, two main parts and bibliography. In introduction we gave information about the headlines of Âşık, Âşık Literature, The History of Âşık Literature and Effects of Âşık Literature. At first part, we mentioned literal personality and a brief life story of ten poets whose poems we searched, and who can be important names of the era when they lived. To line up wandering minstrels' names, the time when they lived was taken into consideration. The most important part of our study is formed by the second part. In this part the prophets and their stories which wandering minstrels give place in their poems have been determined being used mainly the Holy Koran and other sources and versification units in which subject is studied have been tried to be explained. Prophets and poets who we took their sample poems are arranged according to alphabetical list. When footnote given, the name and surname or writer, establishing date and then the page number in which the poem takes place and quatrain number have been written. Bibliography is formed by the sources which we use when we are studying. Lining has been done considering the surnames of writers.