Elazığ Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi çıkış suyu ile arıtma çamurundaki parazit (helmint) yumurta düzeyleri
Parasite (helminth) egg levels in effluent and treatment sludge of Elazığ Municipal Waste Water Treatment Plant
- Tez No: 169379
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERDAL ÖBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Wastewater treatment, Helminth eggs, effluent, treatment sludge VII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ELAZIĞ BELEDİYESİ ATIK SU ARITMA TESİSİ ÇIKIŞ SUYU İLE ARITMA ÇAMURUNDAKİ PARAZİT (HELMİNT) YUMURTA DÜZEYLERİ Mustafe TEPE Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2005. Savfa : 43 Bu çalışma, Elazığ Ur nde belediye atıksu arıtma tesisinde üretilen arıtılmış atık su ile arıtma çamurunda çevre ve halk sağlığım tehdit eden ve tarımsal amaçlı kullanımı sınırlayan parazit helmint yumurta tipleri ile yoğunluk düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Haziran 2004-Mayıs 2005 tarihleri arasında Elazığ Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi çıkış sulan ile arıtma çamuru örneklerinde parazit (helmint) yumurta düzeyleri belirlenmiştir. Her ay on kez alınan kompozit çıkış suyu örneği ile arıtma çamur örneği bir yıl boyunca incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre çıkış suyu örneğinin % 45.83'ünde ve çamur kurutma yatağı örneğinin % 73. 33 'ünde ve nihai alan çamur örneğinin ise %27.5'inde parazit (helmint) yumurtası bulunmuştur. Kompozit numunelerden çıkış suyu ile çamur kurutma yatağı arıtma çamurunda, 1 Trematod yumurtası (Dicrocoelium spp.), 2 Cestod yumurtası ( Moniezia spp. ve Taenia saginata), 8 Nematod yumurtası {Trichuris spp., Strongyloides spp., Nematodirus spp., Toxocara spp., Taxascaris spp, Strongylidae spp, Ascaris spp, Bunostomıım spp.) ve nihai alan çamurunda ise 2 Nematod (Strongyloides, Ascaris spp.) ve 1 Cestod yumurtası yumurtası (Taenia saginata) bir yıl süresince tespit edilmiştir. Bu çalışmaya göre, gerek su ve gerekse çamur örneklerinde belirlenen parazit (helmint) yumurta düzeylerinin tarımsal amaçlı kullanılacak atıklar için belirlenen yönetmeliklerdeki deşarj kriterlerinin üstünde olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Atık su arıtımı,Helmint yumurtaları, Çıkış suyu, Arıtma çamuru VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS PARASITE (HELMINTH) EGG LEVELS IN EFFLUENT AND TREATMENT SLUDGE OF ELAZI? MUNICIPAL WASTEWATER TREATMENT PLANT Mustafa TEPE Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering 2005, Page:43 This study was done to determine the parasite helminth egg types and concentrations, those threat the environment and public health, in effluents and treatment sludges of Elazığ City municipal wastewater treatment plant. For this aim, parasite helminth levels were determined in samples of effluents and treatment sludges of Elazığ municipal wastewater treatment plant during June 2004-May 2005 period. Composite effluent and treatment sludge samples taken ten per month were investigated during a year. It was determined that parasite helminth eggs were in 45.83 % of the effluent samples, 73.33 % of the sludge drying bed samples and 27.5 % of the final land sludge samples according to results of analysis. One Trematod egg (Dicrocoelium spp.), 2 Cestod egg ( Moniezia spp. ve Taenia saginata), 8 Nematod egg (Trichuris spp., Strongyloides spp., Nematodirus spp., Toxocara spp., Taxascaris spp., Strongylidae spp., Ascaris spp., Bunostomum spp.) in composite effluent and sludge drying bed samples and 2 Nematod {Strongyloides, Ascaris spp.) and 1 Cestod egg (Taenia saginata) in the final land sludge were determined during a year. It was determined that parasite helminth egg levels in both wastewater and sludges were above the discharge levels given by regulations for the usage of wastes in agriculture.