İndüksiyon fırını tasarım ve yapımı
Design and production of induction furnace
  1. Tez No: 169380
  2. Yazar: ÖMER ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ATA SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İndüksiyon, İndüksiyon fırını, Ergitme, Metal ergitme VIII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İNDÜKSİYON FIRINI TASARIM VE YAPIMI Ömer ÇELİK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa : 55 Metal ve alaşımları ergitmek için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Bunlardan endüksiyon ergitme, bu yöntemlerden birisidir Bu çalışmada, farklı tipteki malzemelerin araştırılması için indüksiyon prensibine dayalı, transformatör tipinde bir firm tasarlanmış ve imal edilmiştir. Transformatörün primer tarafına 220 V, 50 Hz alternatif akım uygulanmıştır. Firm ve elemanları transformatörün sekonder tarafına yerleştirilmiştir. Böylece metal pota içerisine konan malzeme üzerinden indüksiyon akımı geçirilerek malzemenin ergitilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DESIGN AND PRODUCTION OF INDUCTION FURNACE Ömer ÇELİK Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electric Education 2005, Page : 55 To melt metals and alloys different methods have been used. Induction melting process is one of them. In this work a transformer base induction furnace device is designed and produced to investigate of different types of materials. On the primer of transformer 220 V, 50 Hz alternating current was applied. The furnace and its components are placed on secondary port of the transformer. So that the material placed in the cup can be melted by means of induction effect. Key words : Induction, Induction furnace, Melting, Metal melting IX