Elazığ şartlarında Trombe duvar uygulanabilirliğinin incelenmesi
Investigation of applicability of Trombe wall in Elazığ conditions
  1. Tez No: 169383
  2. Yazar: İRFAN KURTBAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYDIN DURMUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pasif ısıtma, güneş enerjisi, sayısal çözümleme, değişken ısı akısı, toplam ısı transfer katsayısı, ışınım. XII, Passive heating, solar energy, numerical solution, variable heat flux, overall heat transfer coefficient, radiation. XIII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZET Doktora Tezi ELAZIĞ ŞARTLARINDA TROMBE DUVAR UYGULANABDJRLIGININ İNCELENMESİ İrfan KÜRTBAŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa:71 Bu çalışmada, Elazığ ili kış aylarına ait saatlik ortalama ışınım değerleri kullanılarak pasif ısıtmalı bir oda için üç boyutlu ve zamana bağlı ısı transferi denklemleri sayısal olarak çözülmüştür. Bu amaçla, 4x4x2.8 ebatlarına sahip 44.8 m3 hacimli bir oda göz önüne alınmıştır. Elde edilen saatlik ortalama ışınım değerleri kullanılarak toplayıcı yüzeyinde zamana bağlı, değişken ısı akısı sınır şartı uygulanmıştır. Ayrıca, üç farklı toplam ısı transfer katsayısı için saydam yüzeyde (cam) taşınım sınır şartı uygulanmıştır. Benzer olarak oda duvarlarında ve oda tavanında farklı toplam ısı transfer katsayıları kullanılarak taşınım sınır şartı, oda tabanında ise sabit sıcaklık (6 °C) smır şartı uygulanmıştır. Sayısal çalışmanın gerçeğe uygunluğunu belirleyebilmek için 1x1.2x1.2 ebatlarında bir model oda imal edilerek deneyler yapılmıştır. Tasarlanan model oda için denklem takınılan sayısal olarak çözülmüş ve deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Elde edilen verilere göre deneysel ve sayısal sonuçların son derece uyumlu olduğu görülmüştür. Çalışmanın sonunda, cam toplam ısı transfer katsayısının ve çevre sıcaklığının Nusselt sayısı üzerindeki etkisi tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis INVESTIGATION OF APPLICABILITY OF T ROM BE WALL IN ELAZI? CONDITIONS Irian KURTBAŞ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Education 2005, Page:71 In this study, unsteady and three dimensional heat transfer equations were solved numerically for a passive heating room using values of hourly average radiation in winter mounts in Elazığ. With this aim, a room having volume of 44.8 m3 (4x4x2.8 dimensions) was considered. Variable heat flux boundary condition depending on time was applied on absorber surface using values of obtained hourly average radiation. Convection boundary condition was used on glass surface by using overall heat transfer coefficient. Likewise, convection boundary condition was used different overall heat transfer coefficient on the walls and ceiling of the room and constant surface temperature (6 °C) was used for sole of the room. Experiments were carried out manifacturing a model room having 1x1.2x1.2 dimensions in order to able to corroborate of numerical solution. Governing equations for builded model room were solved numerically and compared with experimental results. It was seen mat the model predictions agree quite well with experimental data. End of the study, effect of glass overall heat transfer coefficient and ambient temperature on Nusselt number was investigated.