Çocukluk yaş grubu üriner sistem taş hastalığında 'extracorporeal shock wave lithotripsy' tedavisi
Extracorporeal shock wave lithotripsy (ESWL) in pediatric urolithiasis
- Tez No: 169396
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YIMAZ AKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: ESWL, çocukluk çağı üriner sistem taş hastalığı, litotriptör, Extracorporeal shock wave lithotripsy, pediatric urolithiasis, lithotriptor
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
VI ÖZET Bu çalışmada, çocukluk çağı üriner sistem taş hastalığının tedavisinde iki farklı taş kırma makinesini karşılaştırarak extracorporeal shock wave lithotripsy (ESWL)'nin etkinliğini, komplikasyon oranlarını, tedavi sonrası gerekli olan ek tedavi seçeneklerini değerlendirmeyi ve tedavi başarısına etki eden faktörleri saptamayı amaçladık. Ocak 1993 tarihinden Ekim 2004 tarihine kadar Dornier MLP 9000 ve bu tarihten sonra Siemens Lithostar Modularis kullanıldı. Üriner sistem taşı olan 263 çocuk (toplam 279 renoüreteral ünite) taş kırma merkezimizde tedavi edildi. Basan, tedavi sonrası radyolojik değerlendirmelerde herhangi bir taş fragmanının izlenmemesi olarak tanımlandı. En son değerlendirme ESWL tedavisinden 3 ay sonra, basan oranı, komplikasyonlar ve ek tedavi gerekliliği bakımından yapıldı ve istatistiksel olarak ki kare ve Student t testleri kullanılarak karşılaştırıldı. Bu çalışmaya yaşlan 9 ay ile 14 yıl arasında (ortalama yaş: 8.1 ±3. 8 yıl) olan 171 'i erkek 92'si kız (E/K: 1.8) çocuk olmak üzere toplam 263 hasta alındı. Taşların 215'i renal, 64'ü ise ureteral yerleşimli idi. Renal taşların ortalama çapı 13.2±5.5 mm iken ureter taşların ortalama çapı 8.0±2.7 mm idi. Renal taşı olanlarda taştan arınma oram % 87.4 iken ureter taşlan için bu oran % 79.7 olarak bulundu. Taştan arınma oram ile ilişkili faktörler; taşın çapı ve taş lokalizasyonu olarak bulundu. Çapı on mm'nin altındaki taşlarda basan oram % 90.3 iken, çapı 20 mm'nin üzerindeki taşlarda bu oran % 52.6 olarak bulundu. Taş kırma makinesine göre renal taşların tedavi başarısında istatistiksel anlamlı farklılık yok iken, ureter taşlarının tedavisinde Siemens Lithostar Modularis'in basan oram daha yüksek olarak bulundu (sırasıyla p=0.651, p=0.047). Yirmi iki (% 7.9) hastamızda üriner sistem enfeksiyonu (n=8), taş yolu (n=13) ve subkapsüller hematom (n=l) gibi komplikasyonlar görüldü. Sonuç olarak, bu çalışma ESWL'nin çocukluk çağı üriner sistem taş hastalığında güvenli ve etkili bir tedavi yöntemi olduğunu göstermiştir. Ayrıca, taştan arınma oranlarının taş çapı ve taş lokalizasyonu ile anlamlı derecede ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
vu SUMMARY Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy (ESWL) In Pediatric Urolithiasis In this study, we aimed to investigate the effectiveness and complication ratios of ESWL and the requirement of additional treatment choices, and to determine the factors having an effect on the success rate of treatment by comparing the two different ESWL machines used in the treatment of urinary system stones in children. Between January 1993 and October 2004, Dornier MPL 9000 had been used, and since then Siemens Lithostar Modularis has been used. Two hundred sixty-three children with urolithiasis (a total of 279 renoureteral units) were treated in our lithotripsy center. The success was defined as no appearance of any visible stone fragment on radiographic evaluation. The last evaluation was done 3 months after ESWL treatment in terms of the success rate, complications and necessity of a additional treatment, and the findings were statistically evaluated by chi-square test and Student t test. A total of 263 children (171 boys and 92 girls; B/G:1.8), with an age range of 9 months- 14 years (mean age: 8.1 ±3. 8 years) were included in this study. The locations of stones were renal in 215 and 64 in ureteral region. The mean diameter of renal stones was 13.2±5.5 mm, and that of ureteral stones was 8.0±2.7 mm. Stone-free rates for renal and ureteral units were 87.4 % and 79.7 %, respectively. The factors related to (associated with) stone-free rate were found as stone diameter and stone localisation. While success rate of stones with a diameter < 10 mm was 90.3%, this ratio was found as 52.6 % for stones with a diameter > 20 mm. While no statistically significant difference was determined between two lithotriptors in terms of success rate for the treatment of renal stones, Siemens Lithostar Modularis machine was more successful than Dornier MPL 9000 in the treatment of ureteral stones (p:0.651, p:0.047 respectively). Post-ESWL complications, such as urinary tract infection (n=8), stein strasse (n=13) and subcapsular renal hematoma (n=l), were seen in 22 cases (7.9 %). In conclusion, this study showed that ESWL treatment was effective and safe in pediatric urolithiasis. Additionally, stone-free rate was found to be associated with a diameter and localisation of stone(s).