Dershanaye giden ve gitmeyen adölesanların vücut bileşimleri, beslenme durumları, alışkanlıkları ve kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi
The evaluation of body compositions, nutrition cases, habits and the levels of anxiety of the adolescence both attending and not attending to a course
  1. Tez No: 169397
  2. Yazar: AYHATUN KÜÇÜKASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NEVİN ŞANLIER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan, beslenme alışkanlıktan, enerji besin öğesi tüketimi, kaygı, Adolescence, nutrition habits, consumption of energy nutriment, anxiety
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
ÖZET Bu araştırma dershaneye giden ve gitmeyen adölesanların beslenme durumları, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktiviteleri, vücut bileşimlerini ve kaygı düzeylerini belirlemek amacıyla planlanıp yürütülmüş ve sonuçlandırılmıştır. Araştırma Kırşehir ili merkezinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Sun Kardeş İlköğretim Okulu ve Özel Kırşehir Büyük Dershane'sine giden 240 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırma kapsamına alınan adölesanların 120 'si LGS (Liselere Giriş Sınavı) sınavına girmek için dershaneye gitmekte 120' si gitmemektedir. Hazırlanan anket formu araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 10.0 for Windows (Statistical Program for Social Sciences) paket programından yararlanılmıştır. Adölesanların antropometrik ölçümleri, enerji ve besin öğesi alımları sonuçlarının değerlendirilmesinde ortalama (X), standart sapma (S), standart hata (S 3c), alt ve üst değerler hesaplanmıştır. İstatistiksel değerlendirmede t- testi, ki-kare (x2) testi, pearson korelasyon katsayısı (r), sayı ve yüzde dağılırdan alınmıştır. Araştırma sonucundan elde edilen verilere göre adölesanların %41.7'si erkek, %52.9'u kız olup yaş ortalaması 13.60 ± 0.90 yıldır. Dershaneye giden adölesanların %50'sinin ailesindeki birey sayısı 4 iken dershaneye gitmeyenlerin %47.5'inin ailesindeki birey sayısı 5 kişidir. Adölesanların %61.2'sinin ailesinde şişman birey bulunmamaktadır. Adölesanların hafta içi ve hafta sonu enerji harcaması arasındaki fark istatistiksel açıdan önemsiz (p>0.05)'dir. Adölesanların büyük bir kısmının11 antropometrik ölçümlerinin standartlarda olduğu görülmektedir. Dershaneye gidenlerde sınav zamanında iştahında değişiklik olanların, %54.8'inin iştahı bazen azalırken bazen de artmaktadır. Adölesanların %70.8'i günde üç öğün yemek yemekte, %57.9'u her zaman kahvaltı yapmaktadır. Okulda ve dershanede adölesanlar ders aralarında en çok simit - poğaça ve çikolata - şekerleme tüketmektedir. Adölesanların %55'i bazen ev dışında yemek yemek zorunda kalmaktadır. Dershaneye giden ve gitmeyen adölesanların beslenme alışkanlıktan ve beslenme durumları çok farklılık göstermemektedir. Dershaneye giden adölesanların % 91.7'si iyodu, %90'ı D vitaminini, % 68.3'ü kalsiyumu, %53.3'ü niasini, % 44.2 'si Bı vitaminini yetersiz almaktadır. Dershaneye gitmeyen adölesanların % 91.7'si D vitaminini, % 89.2'si iyodu, %65'i kalsiyumu, %58.3'ü niasini, % 46.7'si de Bı vitaminini yetersiz almaktadır. Bu durumu yeterli ve dengeli beslenme konusunda ilgi ve bilgisizlik, maddi imkanlar, aile ve adölesanların eğitimi gibi nedenlere bağlayabiliriz. Dershaneye giden ve gitmeyen adölesanların durumluk ve sürekli kaygı puanlan arasındaki fark istatistiksel açıdan önemsiz (p>0.05) dir. Adölesanların durumluk kaygı puanı yükseldikçe enerji, karbonhidrat, yağ, B2 vitamini ve bakır alımları azalmaktadır. Sürekli kaygı puanlan arttıkça enerji ve besin öğeleri alımlarının da arttığı görülmektedir. Durumluk - sürekli kaygı envanteri, sınav kaygısı ve benzeri envanterlerle birlikte uygulanarak kişinin kaygı düzeyinin daha sağlıklı şekilde saptanabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT This study was carried out and concluded to determine the levels of eating cases, eating habits, physical activities, body compose and the anxieties of the adolescence both attending and not attending to a course for high school exam. The study was conducted on 240 students attending to the school of Sim Kardeş Primary School and the course of Private Kırşehir Büyük Dershane of the Ministry of Education in the city of Kırşehir. Of the adolescence within the study, 120 of them attend to the course to enter the exam LGS (Entrance Exam for High Schools) and the other 120 do not. The form of questionnaire was applied by the researcher. The software SPSS 10.0 for Windows (Statistical Program for Social Sciences) was used in the assessment of the data. In the anthropometric measures and the evaluation of the results of energy and nutrition element intake of the adolescent, average (X), standard deviation (S), standard default (Sx) and under and upper value were counted. In the statistical evaluation t-test, ki-square (x2) test, Pearson correlation coefficient (r), the dispersion of number and percentage were taken. According to the data obtained from the research, 41.7 % of the adolescence is boy, 52.9% is girl and the average of age is 13.60 ± 0.90 years. The number of members in the family of the adolescence of 50 % attending to the course is 4 while the number of the ones of 47.5 % not attending to the course is 5. In the families of 61. 2 % there is no overweight person. The difference between the energy spending of the adolescence during and at the weekend do not seem to be insignificant statistically (p>0.05). It was observed that the anthropometric measures of most of the adolescence are within the standards.IV Of the ones, whose appetite changes during the period of exam, attending to the course, the appetite of 54.8% sometimes decrease, and sometimes increase. 70.8% of the adolescence has three meals a day, and 57.9% always have breakfast. The adolescence consumes savory rolls, croissant chocolate and candy between the breaks at the school and the course. 55% of the adolescence sometimes has to eat out. Eating cases and habits of the ones both attending to the course and not attending do not show a significant difference. Of the ones attending to the course, 91.7 % get iodine, 90% get vitamin D, 68.3 % get calcium, 53.3 % get niacin, 44.2 % get vitamin Bi, insufficiently. Of the ones not attending the course, 91.7 % get vitamin D, 89.2 % get iodine, 65 % get calcium, 58.3 % get niacin, 46.7 % get vitamin Bi insufficiently. We can refer the case to such reasons as lack of knowledge and interest in well and balanced nutrition, physical possibilities, the education of family and the adolescence. The difference between the case and the constant points of anxiety of the adolescence both attending and not attending to the course is insignificant statistically (p>0.05). As the case point of anxiety of the adolescence increases, their energy, carbohydrate, fat, vitamin B2 and copper intakes reduce. It was observed that as the constant point of anxiety increase, energy and the elements of food intake increases. It was concluded that anxiety level of a person can easily be determined by applying both case-constant anxiety inventory and exam anxiety and similar inventories together.