Pamuklu kumaşların zayıf asidik ve bazik ortamda aynı banyoda ön terbiye işlemleri üzerine araştırma
Research on enzymatic pretreatments of cotton fabrics in weakly acid and alkali medium in the same bath
- Tez No: 169404
- Danışmanlar: PROF.DR. KERİM DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enzimatik haşıl sökme, enzimatik hidrofilleştirme, bazik işlem, asidik ağartma, bazik ağartma, aynı banyoda ön terbiye işlemleri, enerji- su- -zaman- kimyasal madde tasarrufu, çevre dostu tekstil üretimi, Enzymatic desizing, enzymatic scouring, alkaline scouring, acid bleaching, alkaline bleaching, pretreatment processes in the same bath, energy- water- time and chemical saving, environmentally friendly textile process
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 314
Özet
ÖZET PAMUKLU KUMAŞLARIN ZAYIF ASİDİK VE BAZİK ORTAMDA AYNI BANYODA ÖN TERBİYE İŞLEMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTHIMA KUNDURACI, Tülay Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi Prof. Dr. Kerim Duran Ocak 2005, 288 sayfa Bu çalışmada, pamuklu mamullerin zayıf asidik ortamda enzimatik haşıl sökme, enzimatik hidrofilleştirme ve peroksit ağartması araştırılmış ve geleneksel ön terbiye işlemleri ile karşılaştırılmıştır. Bu çalışmanın amacı, enerji, kimyasal madde tasarrufu sağlamak ve geleneksel ön terbiye işlemlerinde kullanılan konvansiyonel kimyasal maddeler nedeniyle oluşan çevre kirliliğini azaltmaktır. Ayrıca, alkali peroksit ağartmasındaki ağır metal iyonlarının ve magnezyum silikat stabilizatörünün sakıncaları da giderilmektedir. Son olarak, geleneksel ön terbiye yöntemlerine bir alternatif olarak pamuklu kumaşların zayıf asidik ve bazik ortamda aynı banyoda ön terbiye işlemleri araştırılmıştır. Aynı ve ayrı banyoda ön terbiye işlemleri yapıldıktan sonra kumaşların haşıl sökme derecesi, hidrofilite, ağırlık kaybı, kopma dayanımı ve beyazlık derecesi değerleri saptanarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT RESEARCH ON ENZYMATIC PRETREATMENTS OF COTTON FABRICS IN WEAKLY ACID AND ALKALI MEDIUM IN THE SAME BATH KUNDURACI, Tülay MSc in Textile Eng. Supervisor: Prof.Dr. Kerim Duran January 2005, 288 pages In this research, enzymatic desizing, scouring and peroxide bleaching of cotton fabrics in weakly acid medium were investigated and compared with conventional pretreatments of cotton fabrics. The purpose of this study is to provide energy and chemical saving and to reduce pollution caused by conventional chemicals used for classical pretreatment processes. In addition, desadvantages of heavy metal ions and magnesium silicate stabilisator in alkali peroxide bleaching were prevented. Finally, the possibility of pretreatment processes of cotton fabrics in weakly acid and alkali medium in the same bath were searched as an alternative method to the conventional method. Test values related to desizing degree, hydrophility, weight loss,breaking strength and whiteness were obtained and analysed after the performance of pretreatment processes in the same and different baths.