Pamuklu kumaşların reaktif boyarmaddelerle boyanmasında iyon tutucuların renk verimi üzerine etkileri
Effects of sequestering agents on color yield during dyeing of cotton fabrics with reactive dyestuffs
- Tez No: 169410
- Danışmanlar: PROF.DR. ABBAS YURDAKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: İyon tutucu, su sertliği, metal iyonları, reaktif boyama, renk verimi
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET PAMUKLU KUMAŞLARIN REAKTİF BOYARMADDELERLE BOYANMASINDA İYON TUTUCULARIN RENK VERİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ ATAV, Rıza Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abbas YURDAKUL Ocak 2005, 137 sayfa Sert su kullanılması ön terbiyeden bitim işlemlerine kadar tüm tekstil terbiyesi işlemlerinde birtakım sorunlara yol açmaktadır. Bu nedenle işletmelerde suyun yumuşatma işleminden geçtikten sonra kullanılması temel kuraldır. Bunun yanı sıra iyon tutucuların kullanılması işlem emniyetim arttırmaktadır. Reaktif boyarmaddelerle yapılan pamuk boyamacılığında kimyasalların doğru seçilmesi boyahanelerin başarısını büyük ölçüde garanti altına almaktadır. Boyamada kullanılan kimyasallar içerisinde boyarmaddenin verimini en fazla etkileyen faktörlerden biri de iyon tutuculardır. İyon tutucular, sertlik verici ve ağır metal iyonlarını bağlayarak boyama verimini arttırırlarken, doğru seçim yapılmadığında boyarmadde molekülünü bozarak boyama verimini düşürebilmektedirler. Bu çalışmada, reaktif boyama sırasında suya sertlik veren metal iyonlarının renk verimi üzerine etkileri ve iyon tutucu kullanımının avantaj ve dezavantajları araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EFFECTS OF SEQUESTERING AGENTS ON COLOR YIELD DURING DYEING OF COTTON FABRICS WITH REACTIVE DYESTUFFS ATAV, Rıza MSc in Textile Eng. Supervisor: Prof. Dr. Abbas YURDAKUL January 2005, 137 pages Water hardness causes some problems during all textile processes from pre-treatment to finishing. Therefore it's the main rule to use the water after softening process. Besides, the usage of sequestering agents increases the safety of the process. The correct selection of the chemicals during cotton dyeing with reactive dyestuffs, substantially insures the success of dyeing mills. Among the chemicals used in dyeing, one of the most effective factors which largely affects the yield of dyestuff are sequestering agents. While the sequestering agents increase the dyeing efficiency by binding the hardness and heavy metal ions, they can decrease the dyeing efficieny by damaging the dyestuff molecule unless the correct selection is made. In this research, effects of metal ions which causes water hardness, on color yield and advantages and disadvantages of usage of sequestering agents during reactive dyeing are investigated. Keywords : Sequestering agents, water hardness, metal ions, reactive dyeing, color yield