İzmir ili bayraklı örneğinde plan kararlarının kronolojik olarak irdelenmesi
Chronological investigation of plan decisions: A case study of Bayraklı, İzmir
- Tez No: 169409
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜMİT ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: plan kararlan, imar planlan, imar ıslah planlan, metropoliten, nazım imar planlan
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZET İZMİR İLİ BAYRAKLI ÖRNEĞİNDE PLAN KARARLARININ KRONOLOJİK OLARAK İRDELENMESİ GÖNENÇ, Betin Yüksek Lisans Tezi, Çevre Bilimleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ümit Erdem Şubat, 2005, 163 sayfa Kentlerimiz, bugün aşın nüfus yığılmaları, ekonomik şartlar, sosyal bilinçsizlik, ilkesiz ve yanlış yer seçimi tercihleri, arz-talep eğilimleri gibi çeşitli nedenlere bağlı bir çöküş yaşamaktadır. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de kuvvetle hissedilen bu çöküş, yalnızca hala kentleşme sancılan çekmekte olan az gelişmiş ülkelerde değil, 19. yüzyıldan bu yana hızlı dönüşüm süreçleri yaşayan gelişmiş ülkelerde de görülmektedir. Kentlerin çeşitli faktörler sonucu çöküntüye uğraması, ilgili çevreleri bu çöküntüyü ortadan kaldıracak çözüm arayışlarına yöneltmiştir. İzmir'in uzun vadede gelişmesinin yönlendirilmesi ve denetim altında tutulması amacıyla; kentin büyümesi, yayılması, sıhhileştirilmesi, doğal, tarihi ve kültürel değerlerin korunması, istihdam, sosyo-ekonomik yapı, konut, ulaşım, turizm, altyapı gibi metropoliten gelişme unsurlarına ilişkin öncelikle plan kararlarının alınması, ardından her türlü alt ölçekteki imar planlan ve yatınm kararlarını belirleyen, bunlann uzun, orta ve kısa dönemlerdeki uygulama plan programlarını içeren 1/50.000 ölçekli İzmir Metropoliten Alan Alt Bölge Nazım İmar Planı"nın yapılması ve güncel durumda tutulmasmın sağlanması ve plana bağlı olarak eylem plan ve programlarının hazırlanması ve bu kapsamda İzmir Büyükşehir Belediyesi yatırımlarının yönlendirilmesine yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT CHRONOLOGICAL INVESTIGATION of PLAN DECISIONS: A CASE STUDY of BAYRAKLI, IZMIR GÖNENÇ, Betin MS Thesis, Division of Environmental Sciences Thesis Adviser: Prof. Dr. Ümit Erdem February, 2005, 163 sayfa Today, our countries are under effect of high population, unconditional and wrong city expansion, unbalanced supply and demand. This collapse seen in our country is also seen in less-developed countries and developed ones after 19th century. All these factors made governmental and environmental units study on these issues and find solutions.İn order to control and guide the Izmir's long term development; growth of the city, expansion, improvement, protection of natural and cultural values, area of employment, social and economic structure, transportation, tourism and infrastructure of metropolitan development factors should be critisized. Next, 1/50000 scaled Izmir's Metropolitan Area Subregional Restruction Plans which include recontructions and investments and their appliance in short, mid and long terms should be prepered and updated. According to this, preperation of action plans and programs and studies on directions of Greater Izmir Municipality's investmens should be performed. Keywords :urban plan decisions, settlement planning, improvement plans, metropolitan, metropolitan plans.