Nükleer tıp amaçlı X-ışını simülasyon programı geliştirilmesi
The developping an X-ray simulation program for nuclear medicine
- Tez No: 169411
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET BAYBURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: X-Işınlar, Windows tabanlı bilgisayar programı, X- Işını filtreleri, X-rays, Windows based computer program, X-ray filters
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET NÜKLEER TIP AMAÇLI X-ISINI SİMÜLASYON PROGRAMI GELİŞTİRİLMESİ DİREN,Ceylan Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Uygulamalar Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Mehmet BAYBURT Ocak, 2005, 63 sayfa Bu çalışmada, Nükleer Tıpta tetkik ve tedavide yaygın olarak kullanılan X-Işınlarını simüle eden Windows tabanlı bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Geliştirilen programın amacı, radyasyona maruz kalınmadan X-Işınları oluşturmak ve oluşturulan bu ışınlarla çeşitli alanlarda çalışmalar yapılmasını sağlamaktır. Tasarlanan program iki ana kısımdan oluşmaktadır, tik kısımda girilen tüp voltajı ve hedef maddesine bağlı olarak X-Işını spektrumu oluşturulmakta, ikinci kısımda da istenirse özellikleri belirtilen filtrelerle X-Işınlan deneyleri yapılabilmektedir. Programdan elde edilen sonuçlar bilgisayar ekranı üzerinde sıralı listeler halinde gösterilebilmekte ve oluşturulan X-Işınlarının enerji spektrumu, bilgisayar programı tarafından otomatik olarak çizilebilmektedir. Bununla birlikte, ekran üzerinde elde edilen bu çıktılara ulaşılabilmekte ve çeşitli istatistiksel işlemler yapılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DEVELOPPING AN X-RAY SIMULATION PROGRAM FOR NUCLEAR MEDICINE DİREN,Ceylan MSc in Nuclear Sciences Supervisor: Assist Prof. Dr. Mehmet BAYBURT January, 2005, 63 pages In tins study, a Windows based computer program that simulates X- rays widely used in Nuclear Medicine for diagnosis and treatment is developed. The purpose of the developed program is constituting X-rays and enabling studies with X-rays without any radiation exposure. This program contains two main parts. In the firs part, X-ray spectrum is formed depend on input tube voltage and target material. In the secand part, X-ray experiments can be done by certain X-ray filters. The results obtained from the program can be displayed on a computer arranged in order. The program can draw created X-rays spectrum automatically. Likewise, output data can be taken-up and used for various statistical processes.