Çeşme yarımadası tarımsal alan kullanım kararları ve tarım potansiyeli ile kıyı ekosistemi ilişkileri
Land use decision within agriculture and relation between agriculturel potential and coastal ecosystem on Çeşme peninsula
  1. Tez No: 169439
  2. Yazar: ÖZLEM DURUSU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜMİT ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çeşme Yarımadası, Tarım, Alan Kullanım Kararları, Tarım Potansiyeli, Kıyı Ekosistemi, Çeşme Peninsula, Agriculture, Agricultural usage, Agriculturel Potantial, Coastal Ecosystem
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
V ÖZET ÇEŞME YARIMADASI TARIMSAL ALAN KULLANIM KARARLARI VE TARIM POTANSİYELİ İLE KIYI EKOSİSTEMİ İLİŞKİLERİ DURUSU, Özlem Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ümit ERDEM Nisan 2005, 76 sayfa Toprak, su ve hava insanoğlunun yaşamındaki en önemli üç kaynaktır. Son yüzyıldaki nüfus artışı ve tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişle birlikte bu kaynakların yoğun kullanımı süratle tükenmelerine ve kirletilmelerine neden olmuştur. Dünyanın bir çok ülkesinde tarım topraklarını korumaya yönelik önlemler çok önceden alınmasına rağmen Ülkemizde tarım alanlarının tarım dışı kullanımı ile ilgili ilk yasa 1976 yılında çıkarılmıştır. Bu yasayı takiben 1989, 1998 ve 2000 yıllarında üç yasa daha çıkarılmıştır. Ancak bu yönetmeliklerin sağlıklı bir şekilde uygulanamaması tarıma elverişli alanların süratle ve endişe edilecek ölçüde elden çıkmasına neden olmuştur. Bu çalışma ile, sahip olduğu doğal ve kültürel kaynakların yanısıra ulaşım kolaylığı ve büyük bir şehre yakınlığı nedeniyle turizme yönelik yoğun kullanımlara maruz kalan Çeşme Yarımadası'nda tarımsal alan kullanım kararlan ve tarım potansiyeli saptanarak kıyı ekosistemi ile ilişkileri irdelenecektir. Ayrıca, yarımadada tarım alanlarının amaç dışı kullanım nedenleri ve şekilleri irdelenerek, bu bağlamda sorunlara kısa ve uzun vadede çözümler saptanacaktır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT LAND USE DECISIONS WITHIN AGRICULTURE AND RELATION BETWEEN AGRICULTURE POTENTIAL AND COASTAL ECOSYSTEM ON ÇEŞME PENINSULA DURUSU, Özlem MSc, Landscape Architecture Thesis Adviser: Prof.Dr. Ümit ERDEM April 2005, pp. 76 Soil, water and air are the most important three sources in humanbeing's life. The intense use of these sources in the last century with the increase in porarid exhaustion and polution of these sources. Although, in many countries in the world, some precautions are taken so long before, in order to protect the land for agriculture, in our country the first law, about the use of agricultural land for out of purposes passed in 1976. Following this law there was three more laws passed in the years 1989, 1998 and 2000. However poor applying of these regulations caused the loosing of suitable lands for agriculture rapidly and in a large amount. The relations of shore ecosystem will be studied by determining the agricultural land usage decisions and agriculture potential in the Çeşme Peninsula, which has been densely used as a touristic place because of having narurel and cultural resources beside its easy transportation opportunity and its nearest to a big city. Moreover the reasons and the ways of using agricultural lands out of purpose in the peninsula will be investigated and according to this some solitions will be found such problems in a short in a long term.